Enquête: 64% van de boeren steunt boerenprotesten

Datum:
 • zondag 12 juli 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Er lijkt onder boeren brede steun te zijn voor de boerendemonstraties van de afgelopen dagen.

  11-7-2020
  Dat melden de NOS en Nieuwe Oogst, het ledenvakblad van LTO Nederland, op basis van een onderzoek. Een meerderheid (64%) van de boeren steunt de acties. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.
  De vragenlijst is ingevuld door een gemêleerde groep van 2.250 veehouders en en 990 akkerbouwers en tuinders. In totaal zijn er in Nederland zo’n 30.000 rundvee-, varkens- en pluimveehouders en zo’n 18.000 tuinders en akkerbouwers.
  Tien procent van de deelnemers aan het onderzoek steunt de acties niet, maar keurt deze ook niet af. Bij veehouders keurt 12% de boerenprotesten af, bij telers is dat 13%.
  Farmers Defence Force
  Van veehouders zegt bijna de helft zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door Farmers Defence Force.

  Minste draagvlak voor blokkade snelweg

  De afgelopen dagen blokkeerden met name melkveehouders onder meer distributiecentra en snelwegen. Ze verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatregel (minder eiwitten) en eisen ‘eerlijke prijzen’.
  Uit het onderzoek blijkt dat boeren bij voorkeur willen demonstreren bij provinciehuizen of op het Malieveld in Den Haag (70%). Daarna volgen distributiecentra van supermarkten. Het minste draagvlak is er voor blokkades op snelwegen, namelijk 20%.
  Waarnemend LTO-voorzitter Wim Bens laat weten in Nieuwe Oogst begrip te hebben voor de wanhoop die leeft onder boeren. Hij roept de overheid op te luisteren naar de oplossingen die boeren aandragen.

  27-05-2019-101P

  0 reacties :

  Een reactie posten