Weer een ongeval op de N99, A7 of Medemblikkerweg.

Datum:
 • woensdag 10 juni 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA 

  College Hollands Kroon wil gevaarlijke verkeersknelpunten stuk voor stuk aanpakken  De gemeente Hollands Kroon wil de komende jaren de verkeersveiligheid verbeteren op de 715 kilometer weg waarvan de gemeente de beheerder is. De gevaarlijkste punten worden stuk voor stuk aangepakt als de gemeenteraad instemt met het plan van burgemeester en wethouders.
  Bedoeling is dat op basis van metingen en tellingen, de cijfers van politie, en meldingen en onveiligheidsgevoelens van inwoners een plan van aanpak wordt gemaakt. Niet alleen wordt er een lijstje met de gevaarlijkste knelpunten opgesteld, ook wordt er geanalyseerd wat er eventueel aan gedaan kan worden. De gemeente is niet in alle gevallen de verantwoordelijke wegbeheerder, in een aantal gevallen is Rijkswaterstaat of de provincie de partij die gaat over de verkeersveiligheid op een bepaalde weg. De gemeente gaat dan met die partijen in overleg om samen de weg zo mogelijk veiliger te kunnen maken.

  Medemblikkerweg

  De tien gevaarlijkste knelpunten in Hollands Kroon zijn volgens de ongevallencijfers de N99 (tussen Van Ewijcksluis en De Kooy; weg van Rijkswaterstaat), de N240 (Slootweg, Westerterpweg, Medemblikkerweg; weg van de provincie), de A7 (Afsluitdijk en afslag Middenmeer; weg van Rijkswaterstaat). De gemeentelijke wegen Nieuwesluizerweg, de kruising Middenweg/Molenvaart bij Anna Paulowna, de Groetweg, de kruising Westfriesedijk/N239/Langereis, de Molenakker in Hippolytushoef en de Noord Zijperweg in Wieringerwaard volgen daarna.

  Prijskaartje

  Bij de behandeling van de begroting kan de gemeenteraad aangeven of, en zo ja, hoeveel geld ze over heeft om het komende jaar een of meerdere van deze knelpunten aan te kunnen pakken. Het college gaat per knelpunt na analyse aangeven wat er gedaan kan worden en wat het prijskaartje daarvan zou zijn. Daarnaast gaan B en W actief lobbyen bij de andere wegbeheerders om op hun wegen de veiligheid te vergroten.
  Soms is dat succesvol, zo gaat de provincie bijvoorbeeld versneld het eerste deel van de Medemblikkerweg (N240) bij Wieringerwerf opknappen, omdat de golven in het wegdek daar zo groot zijn dat het gevaarlijk is voor nietsvermoedende weggebruikers. De rest van die weg richting Medemblik wordt volgens de planning volgend jaar onder handen genomen.

  Campagnes

  Naast aanpassingen aan kruisingen en wegdek wil het college ook het gedrag van verkeersdeelnemers proberen te beïnvloeden. Daarvoor wordt er samengewerkt met onder meer de politie, Veilig Verkeer Nederland, het Rijk en de boerenbelangenorganisatie Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). Samen wordt er een campagnekalender opgesteld om te proberen het gedrag van weggebruikers te beïnvloeden.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten