Jeroen van Maanen: ‘Rutte en Schouten zaten helemaal niet constructief in stikstof-gesprekken’

Datum:
 • zondag 21 juni 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Video: Jeroen van Maanen: ‘Rutte en Schouten zaten helemaal niet constructief in stikstof-gesprekken’

  21-6-2020

  Als stikstof uit de landbouw daadwerkelijk hét probleem was, hadden Carola Schouten en Mark Rutte veel meer met het stikstofplan van het Landbouw Collectief gedaan. Daarvan is Jeroen van Maanen overtuigd.


  ____________________________________________________________________  Jeroen van Maanen: 'Mark Rutte is een grote komediant'


  Carola Schouten heeft zich bij haar aantreden geprofileerd als boerendochter, maar heeft er niks van waargemaakt. Mark Rutte is een grote komediant. Dat zegt ex-FDF bestuurslid Jeroen van Maanen, in een exclusief interview met de regiobladen van Agrio. In het interview blikt Van Maanen terug op zijn functie als woordvoerder in het Landbouw Collectief namens Farmers Defence Force en zijn plotselinge vertrek bij FDF op 26 mei.
  Over Carola Schouten heeft Van Maanen weinig warme woorden: „Ze heeft zich als minister eerst gepresenteerd als boerendochter, dat is ook absoluut een eer, maar als je je daarmee profileert moet je het ook waarmaken. Dat mist aan alle kanten. Ik zie wel eens mensen zitten die voor een baas iets moeten doen dat tegen hun hart ingaat. En soms kan dat nodig zijn. Als dat lang duurt, dan gaat dat vreten aan mensen. Ik kan aan Schouten absoluut niet zien dat ze eraan lijdt. Van de buitenkant is het ijskoud en doordoen. Ik heb tegen haar gezegd dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit één dag van mijn leven, zo met een hoofdstuk kan omgaan, zoals zij doet met stikstof. Ook al zou ik 100 jaar oud worden en 80 jaar minister zijn geweest.”

  Judasbrief

  Minister-president Mark Rutte is volgens Van Maanen één grote komediant. „Het is verbazingwekkend hoe mensen op dat niveau in staat zijn om een gesprek te beïnvloeden”, aldus Van Maanen over het gesprek dat hij, Aalt Dijkhuizen en Trienke Elshof (LTO) hadden namens het Landbouw Collectie na de ‘Judasbrief’ van FDF.
  „Je komt daar het hok uitlopen. Alle energie is uit je gezogen. Je denkt op zijn minst, we hebben alles verkloot. Ik ben in de auto gestapt en heb nog één telefoontje gepleegd en daarna de telefoon uitgezet. Ik was helemaal van de kaart, terwijl ik echt wel iets kan hebben. We kregen verschrikkelijk onder uit de zak. Niet eens zozeer op mij maar recht op Aalt Dijkhuizen.”
  „Als iemand correct in dat hele verhaal heeft gestaan was het Aalt wel. Aalt wist nergens van. Ik heb toen tegen Rutte en Schouten gezegd: ‘Het spijt me zeer maar je kunt op de voorzitter van het collectief blijken pikken maar ik neem hier de verantwoordelijkheid voor. Ik zit hier als FDF’er.”
  Volgens Van Maanen ging Rutte echter helemaal los op Dijkhuizen, inclusief verwijzingen naar de rest van zijn carrière. „Het ging van: ‘Aalt je zult moeten begrijpen dit gaat ook weerslag hebben op jouw carrière. Dat jij voorzitter wil zijn van zo’n collectief, dat je FDF in je collectief wil hebben.’ Daarna nog even op Trienke. ‘Wat vind jij hier nou van. Wat denk je dat LTO hier van gaat vinden?"
  Elshof deed het volgens Van Maanen keurig. „Iedereen was natuurlijk overrompeld. We wisten nergens van en kregen het ineens voor onze kiezen. Trienke legde keurig uit hoe LTO daar naar keek, maar zei tegelijk dat LTO voor 1 oktober uitgepraat was met het ministerie. Dankzij de actiegroepen en FDF zitten we hier weer aan tafel, zei ze.”

  Te grazen genomen

  Op Van Maanen zelf deed Rutte vrij weinig aan. „Hoe dichter ik bij huis kwam hoe kwader ik werd. Toen heb ik Aalt gebeld en gezegd: ‘Ze hebben ons te grazen genomen’. Aalt sprak hetzelfde gevoel uit. Natuurlijk hebben we als FDF Rutte en Schouten een stok gegeven, maar ze hebben hem opgepakt en er mee geslagen.”
  Verbijsterd was van Maanen over hoe Rutte in het gesprek ineens als een blad aan boom omdraaide. ‘Uiteindelijk hebben we een tirade gehad van een half uur van Rutte en een klein beetje van Schouten. Toen hadden we ons even teruggetrokken om ons te beraden. Onze conclusie was we gaan vanavond terug naar het collectief om te overleggen. Rutte en Schouten trokken zich ook tien minuten terug. Bij terugkomst was hun stemming en de energie 180 graden omgedraaid. Het was eigenlijk: de lucht was geklaard en het ijs gebroken. FDF moest excuses maken en ze zouden afwachten hoe breed dat in de media opgepakt zou worden.”

  Bizar

  Heel bizar, vindt van Maanen. ‘Als ik echt kwaad op iemand ben, dan wil ik die persoon een maand niet zien. Het was hier wonderbaarlijke schijn, want twee dagen later zaten we weer aan tafel. Dus als je naar Ruttes woorden kijkt en naar zijn daden keek, dan klopte het niet. Het was gewoon toneelspel.”

  Lees het hele interview met Jeroen van Maanen zaterdag 20 juni in Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf. Heeft u nog geen abonnement? Vraag deze dan hier aan
  Melkvee.nl logo  0 reacties :

  Een reactie posten