Dirk Jimmink vindt zonnepark ’een verrommeling van het landschap’, maar legt zich neer bij uitspraak Raad van State

Datum:
 • vrijdag 19 juni 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Den Helder - Zonne-energiebedrijf Ecorus mag een zonnepark gaan aanleggen tussen de luchthaven en de parallelweg van de N250. De Raad van State zette deze week het licht op groen.


  Arie Booy 19-6-2020

  Dirk Jimmink vindt zonnepark ’een verrommeling van het landschap’, maar legt zich neer bij uitspraak Raad van State
  Zo komt het zonnepark er uit te zien. Rechts is boven de panelen de boerderij van de familie Jimmink zichtbaar.
  ,,We gaan het project nu technisch uitwerken en verwachten volgend jaar in de lente het zonnepark op te leveren”, zegt directeur Philippe Vanhoef van Ecorus. Op de acht hectare grond komt een park van zo’n 25.000 zonnepanelen. In 2014 was voor de eerste keer sprake van het plan. Dat stuitte op verzet van de provincie Noord-Holland. De provincie haakte in de loop der jaren af, maar de familie Jimmink, die in de boerderij naast het terrein woont, bleef er tegen strijden.

  Toch reageert Dirk Jimmink nuchter op het feit dat hij de zaak bij de Raad van State verloren heeft: ,,De hoogste instantie heeft zich er over uitgesproken en dan is het klaar. Wij waren de laatste partij die zich tegen het park verzette. Zoiets moet je niet willen op agrarische grond: stellages van anderhalve meter hoog met duizenden zonnepanelen. Het is een verrommeling van het landschap. Die dingen komen in ons gezichtsveld te staan. Dat het er toch komt is heel jammer, maar we dienen ons bij deze uitspraak neer te leggen.”

  Ecorus is content: ,,Uiteraard zijn we erg blij met de uitspraak van de Raad van State die ons nu toestemming geeft voor de aanleg”, meldt Vanhoef. ,,De aanhouder wint, zeggen ze. Het is een perfecte locatie in de stad met de meeste zonne-uren.”

  Vattenfall

  Naast de spoorlijn aan de zuidkant van bedrijventerrein Kooypunt worden voorbereidingen getroffen voor de komst van weer een ander zonnepark. Energiebedrijf Vattenfall gaat daar 15 hectare grond van Port of Den Helder vullen met zonnepanelen.

  ,,Momenteel wordt in kaart gebracht hoe de percelen ingericht worden”, vertelt directeur Jacoba Bolderheij van het havenbedrijf. ,,De bouw van het park start in het eerste kwartaal van komend jaar.” Er is plaats voor ongeveer 36.000 zonnepanelen.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten