Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

Datum:
  • maandag 1 juni 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Deense RIVM buitenspel gezet via noodwet

    Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

    In een e-mail die op 15 maart is verstuurd, valt te lezen: “De Deense gezondheidsautoriteit blijft van mening dat Covid-19 niet kan worden omschreven als een gevaarlijke ziekte.” De autoriteit merkt daarbij op dat de ziekte geen ernstig verloopt heeft en dat het sterftecijfer niet hoog is.
    Op 12 maart nam het Deense parlement een noodwet aan die onder andere de macht van het Deense RIVM inperkt. Het is niet langer een regulerende instantie, maar een adviserende instantie.
    Positieve cijfers achtergehouden
    Er zijn ook e-mails gelekt aan de krant Ekstrabladet die laten zien dat het reproductiegetal op 20 maart 2,1 was in Denemarken, een stuk lager dan geschat (2,6). Deze informatie werd achtergehouden omdat de cijfers de regering onwelgevallig waren, schrijft The Local.
    De gezondheidswoordvoerder van de Liberale Partij van Denemarken sprak van een zorgwekkende situatie. “Het is een enorm probleem als je het officiële advies dat je ontvangt probeert om te zetten in een politiek gekleurd advies.”
    Hij noemde het ‘schandalig’ dat de regering ervoor heeft gekozen om de positieve cijfers achter te houden. “De burgers hebben veel vertrouwen in de autoriteiten en de overheid, maar je ziet nu dat dat andersom niet het geval is,” zei hij tegen TV2.
    Deense RIVM buitenspel gezet via noodwet
    De e-mails tonen dat zowel de Deense topepidemioloog Kare Molbak als Soren Brostrom, het hoofd van de Deense gezondheidsautoriteit, de nieuwe cijfers naar buiten wilden brengen. Brostrom liet echter weten dat premier Frederiksen de lockdown zou verlengen en hier dus niet op zat te wachten.
    De week ervoor had ze tijdens een speech gezegd dat het reproductiegetal 2,6 was. “Als één persoon drie anderen besmet, en zij besmetten weer drie anderen, dan zijn er negen mensen besmet. Als die negen mensen drie anderen besmetten, zijn er bijna 30 mensen besmet.”
    Het reproductiegetal was inmiddels al gedaald tot 2,1 en zou in haar rekenvoorbeeld hebben geleid tot 9,2 besmettingen, een aanzienlijk verschil.
    Politiken doet in een uitgebreid artikel uit de doeken hoe het Deense RIVM op 12 maart buitenspel is gezet door middel van de noodwet. Zodoende kon de overheid het advies van de autoriteit – dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is – negeren en ingrijpende lockdownmaatregelen doordrukken.
    NineForNews.nl

    0 reacties :

    Een reactie posten