Datacenters slurpen in 2030 leeuwendeel stroom van zonnepanelen en windmolens op

Datum:
 • maandag 22 juni 2020
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Was biomassa de olifant in de kamer in de Statencommissie Ruimte, Wonen en Klimaat maandag?

  Statenlid Jaap Hollebeek (Partij voor de Dieren) betitelde het zo, omdat hij het ergens wel met Forum voor Democratie-lid Daniël van den Berg eens was, dat daar best over gesproken mocht worden nu de Regionale Energiestrategieën op de agenda stonden.
  Commissievoorzitter Marcel Steeman (D66) vond de onophoudelijke stroom interrupties van het FvD-Statenlid uiteindelijk zo buiten de orde, dat hij hem diens laatste niet meer gunde. Over biomassa praat de commissie maar, als er een apart agendapunt van is gemaakt.
  De werkelijke olifant in de kamer werd echter maar door een paar commissieleden aangeroerd. Dat is het verschijnsel, dat juist nu gekeken wordt waar in het Noord-Hollandse landschap zonnepanelen en windturbines mogen komen, de ene na de andere multinational hier energieslurpende datacenters neer wil zetten.
  Datacenters slurpen in 2030 leeuwendeel stroom van zonnepanelen en windmolens op
  Sijas Akkerman, directeur van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland.
  © Natuur en Milieufederatie Noord-Holland
  Sijas Akkerman is directeur van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland. Om zijn kruit voor de vergadering van september niet te verschieten - je mag maar één keer inspreken bij de commissie over de RES - droeg hij maandag de pet van Natuurmonumenten. Met ’Heeft er niemand dan vragen over Kor Buitendijk?’ sloot hij zijn inspraakbijdrage af. Die hadden de commissieleden niet, het bleef stil. Alleen SP’er Eric Smaling noemde hem: ,,Het lukt Buitendijk niet voldoende gehoord te worden.’’
  Datacenters slurpen in 2030 leeuwendeel stroom van zonnepanelen en windmolens op
  Kor Buitendijk.
  © Peter Schat
  Want Buitendijk, betrokken burger uit Bobeldijk die zich actief met het RES-proces bemoeit, zij het niet via gebaande paden, schreef de Staten een kritische brief over de datacenters. Die in de Wieringermeer gaan bij elkaar in 2030 namelijk 3 Twh aan duurzame stroom gebruiken, drie keer zoveel als alle Noordkopbewoners tezamen.
  Burgers zien dus in hun omgeving het ene windmolenpark na het andere verrijzen, gebouwd met subsidies die zij hebben opgebracht via een opslag op hun energierekening van twee tientjes per maand, waarvan de opbrengst maar voor een kwart door hen wordt opgebruikt.
  Toch wel gek, dat daar een grote Amerikaanse multinational staat te draaien op stroom waarvoor wij allemaal betalen, vonden ook bijvoorbeeld Marleen Sanderse (CDA) en Annette de Vries (PvdA).
  Akkerman gebruikte de vergadering om kritiek te spuien over de rol van wethouders in het RES-proces. ,,Die krijgen van hun gemeenteraden soms weinig speelruimte om ja te zeggen tegen bepaalde zoekgebieden.’’ Bijvoorbeeld in de Schermer, bij Alkmaar, en boven Purmerend en Schagen. ,,Beter vijf grote turbines bij Purmerend dan vele kleine in het Gooi.’’
  Omdat de vergadertijd al verstreken was, beantwoordt gedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) de vragen over de datacenters schriftelijk in zijn vakantie. Hij sloot blijmoedig af met: ,,Ik verheug me nu al op de bijeenkomst in september.’’

  Noordhollands dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten