Corona kost GGD Hollands Noorden miljoenen euro’s extra: na zomer duidelijkheid over compensatie Rijk

Datum:
 • maandag 29 juni 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Het coronavirus heeft behoorlijke impact op de begroting van de GGD Hollands Noorden over 2020 en kost miljoenen extra. Dat blijkt uit een financiële rapportage die hierover is opgemaakt.
  De regionale gezondheidsdienst, actief voor zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord, heeft beraamd dat zij dit jaar vanwege de pandemie tot dusverre al zo’n acht ton tot 1,1 miljoen euro aan extra kosten heeft gemaakt.
  Dat betreft onder meer uitgaven voor coronatesten (ook inrichten van teststraten), laboratoriumkosten, aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen plus personeelslasten.

  Extra medewerkers

  Daarnaast denkt de GGD door het aannemen van bijna honderd extra medewerkers voor bron- en contactonderzoek tot het eind van 2020 nog eens 4,4 miljoen euro kwijt te zijn.
  Bovendien wordt dit jaar een omzetderving van ruim 1,1 miljoen euro ingecalculeerd, omdat minder inkomsten uit dienstverlening worden geïncasseerd. Zo lopen naar verwachting het aantal (reizigers)vaccinaties en inspecties van kinderopvanglocaties flink terug.

  Gecompenseerd

  De GGD rekent erop dat het merendeel van de coronakosten wordt gecompenseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat gaat over meerkosten voor directe crisisinzet en extra personeelslasten. Hierover komt in de tweede helft van 2020 meer duidelijkheid.
  Voor wat betreft de inkomstenderving is dat nog maar de vraag. De continuïteit en liquiditeitspositie van de GGD komt niet in gevaar, zo garandeert het rijk.

  Tekort

  Waar de regionale gezondheidsdienst over 2019 bijna 1,4 miljoen heeft overgehouden, dreigt het tekort voor dit jaar op circa een miljoen euro af te stevenen.
  „De huidige inzet doet een buitenproportioneel beroep op de beschikbare financiën”, stelt de GGD in de rapportage.
  De financiële cijfers komen naar buiten op een moment dat de regionale gezondheidsdienst onder het vergrootglas ligt bij acht van de zeventien gemeenten. Dat gaat om Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heiloo, Langedijk, Schagen en Texel.

  Greep

  Zij willen meer greep op taken, werkzaamheden en financiële risico’s van de GGD en hebben hun afzonderlijke rekenkamers gevraagd daar gezamenlijk onderzoek naar te doen.
  Uitkomst daarvan is dat de regionale gezondheidsdienst gemeenteraden meer inzicht moet geven en beter bij haar activiteiten moet betrekken.
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten