Anderhalf miljoen van Waddenfonds voor Huisduinen, Fort Kijkduin, windmolen en Medemblikkerloods

Datum:
 • woensdag 17 juni 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Van de 4 miljoen subsidie die het Waddenfonds beschikbaar stelt voor tien projecten in het Waddengebied gaat bijna anderhalf miljoen euro naar Den Helder.  Als windmolen De Goede Verwachting op het Vinkenterrein Den Helder wordt herbouwd, investeert het Waddenfonds een half miljoen euro in de toeristische voorzieningen van de molen. Huisduinen ontvangt 315.000 euro voor het op de kaart zetten van het dorp als toeristische trekpleister. Fort Kijkduin mag 500.000 euro besteden aan het toekomstbestendig maken van het fort.
  Voor de Medemblikkerloods op Willemsoord is 180.000 euro beschikbaar. Met de uitbreiding van de loods kunnen een zeilmakerij en een multifunctionele lesruimte worden gerealiseerd. Cultuurhistorisch waardevolle kennis over boten en kennis over de Waddenzee blijven hierdoor behouden en worden gedeeld met jongeren.
  Ook is er geld beschikbaar voor de garnalenvissers in de regio. Verduurzaming van de garnalenvisserij en het voorkomen van bijvangst wordt uitgetest in het project Shrimp4live. Voor de verdere ontwikkeling van dit selectieve vangsysteem is ruim 1,36 miljoen nodig, waarvan het Waddenfonds 500.000 euro bijdraagt.
  Het systeem moet niet alleen resulteren in de vangst van minder ondermaatse garnalen en andere vissen, maar ook leiden tot minder brandstofverbruik en het scheiden van plastic afval. Vis en kleine garnalen worden aan boord gescheiden van de verhandelbare garnaal en gaan direct weer terug in zee.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten