Oppositie Den Helder waarschuwt: als handhavers niet in actie komen na overlastmeldingen, houden burgers op met melden

Datum:
 • woensdag 20 mei 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Als inwoners overlast melden en de gemeentelijke handhavers daar geen tijd voor hebben, stoppen burgers mogelijk met melden. Daar waarschuwt Behoorlijk Bestuur voor.  Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag reageerde maandagavond op het rapport van de Rekenkamercommissie over toezicht en handhaving op het gebied van openbare orde en veiligheid. De onderzoekers concluderen dat er te weinig handhavers zijn voor alle taken. De afdeling kampt met een hoog ziekteverzuim van ruim elf procent. De norm is vijf procent. De gemeente is daarom genoodzaakt prioriteiten te stellen: aan welke taken wordt de meeste aandacht besteed?

  Dienstverlening

  Behoorlijk Bestuur vreest dat dat uiteindelijk ten koste gaat van de dienstverlening. Als er niet gehandhaafd wordt op meldingen kan er ook geen dossier worden opgebouwd, zegt Hamerslag. ,,Hoe leg je dat uit tegenover inwoners als bepaalde zaken lager op de prioriteitenlijst komen te staan?’’ Ook de PVV valt over dat tekort aan handhavers en wil weten hoe wethouder Remco Duijnker dat wil oplossen.
  Wethouder Duijnker zegt dat het aantal handhavingstaken zo omvangrijk is geworden dat niet alles kan worden opgepakt. ,,Uit het burgerpanel is gebleken dat de inwoners veiligheid hoog in het vaandel dragen. Dat heeft prioriteit. Als je alles wilt oppakken, kom je in een andere discussie terecht. Dat zal wel ter sprake komen tijdens de behandeling van de Kadernota.’’
  De explosieve groei van het aantal meldingen met 300 procent tussen 2016 en 2018 komt door de Makkelijk Melden-app.
  ,,Het merendeel daarvan had betrekking op afval’’, zegt Duijnker. Afvalbedrijf HVC haalt in opdracht van de gemeente binnen 24 uur zwerfafval op. Handhavers hoeven daar nu geen tijd meer aan te besteden.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten