Hollands Kroon legt dwangsom op vanwege bouw Polder Hofje. Onderneemster vecht claim aan bij rechter. Conflict met buurman

Datum:
 • vrijdag 22 mei 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon heeft Jennifer Hofmeijer van het Polder Hofje een dwangsom opgelegd. Zij moet de gemeente ruim 30.000 euro aan planschade betalen. De onderneemster vecht de claim aan en is naar de rechter gestapt.  Het verzoek om een dwangsom komt van Theo Deken uit Anna Paulowna. Hij woont aan de Molenvaart en zijn perceel grenst aan het Polder Hofje, een nieuw wooncomplex aan de Spoorsingel. De waarde van zijn perceel is volgens hem ’aanzienlijk’ verminderd door de nieuwbouw. De waardedaling had hij berekend op 129.000 euro.
  (tekst gaat door onder de foto)
  Hollands Kroon legt dwangsom op vanwege bouw Polder Hofje. Onderneemster vecht claim aan bij rechter. Conflict met buurman
  Het wooncomplex aan de Spoorsingel is gebouwd in 2018.
  © Foto Polder Hofje
  Deken (69) was eerst akkoord gegaan met een vergoeding van 76.050 euro. De gemeente vindt 31.050 euro reëel en daar legt Deken zich bij neer. Jennifer Hofmeijer (46) noemt de dwangsom ’belachelijk’. De rechtbank Noord-Holland heeft nog geen datum voor de zitting bepaald. Haar advocaat verwacht dat de kwestie eind van het jaar of begin 2021 wordt behandeld. ,,De wachtlijst van rechtszaken is groot.”

  Erfgrens

  Het Polder Hofje bestaat uit twintig woningen voor senioren en is gebouwd in 2018. Een deel van de huizen staat op minder dan tien meter afstand van de erfgrens van Deken. De achtergevel van deze woningen is niet volledig dicht, maar is voorzien van dakramen. Deze ramen kunnen open. Ramen tasten de privacy aan, vindt de familie Deken. Ook klaagt zij over schaduwwerking.
  Het pand van Theo en Ineke Deken staat al enkele jaren te koop. Achter het woonhuis staan drie bedrijfsgebouwen. Deken had hier een glas-, hout- en aannemingsbedrijf, maar is daarmee gestopt. Het perceel met opstallen is onder voorbehoud verkocht, maar dat is al enkele maanden zo. Op de website van de makelaar staat een prijs van 405.000 euro. Eerder was de vraagprijs 454.000 euro. Het perceel is 2300 vierkante meter.

  Eigen risico

  De waardevermindering stelde een taxateur uit Zwolle, ingeschakeld door de gemeente, vast op 45.000 euro. Hierdoor was de waarde van het perceel volgens de expert verlaagd tot 420.000 euro. Hij had vergelijkingen gemaakt met vier andere pecelen, in Anna Paulowna, Breezand en Dirkshorn. Drie procent van de waardedaling is voor eigen risico, aldus de taxateur. Zodoende kwam hij op 31.050 euro aan planschade. De gemeente nam het advies van de taxateur over.
  (tekst gaat door onder de foto)
  Hollands Kroon legt dwangsom op vanwege bouw Polder Hofje. Onderneemster vecht claim aan bij rechter. Conflict met buurman
  Het complex voor senioren bestaat uit twintig huizen. Het project was een investering van 5,3 miljoen euro.
  © Foto Polder Hofje
  Hofmeijer ging bij Hollands Kroon in bezwaar, maar ving bot. De gemeentelijke bezwarencommissie was niet onder de indruk van haar tegenwerpingen. Burgemeester en Wethouders namen het advies van de commissie volledig over. ,,Onbegrijpelijk”, zegt Hofmeijer.

  Kruiswijk

  Het privacybezwaar is volgend haar ’enorm overdreven’. Grote vraagtekens zet Hofmeijer achter berekeningen over de schaduwwerking. Verder wijst zij op het beleid van de gemeente om bedrijven weg te krijgen uit de Spoorbuurt. ,,Juist daarvoor is bedrijventerrein Kruiswijk 3 ontwikkeld.” Deken wilde niet reageren.
  Op het gehele perceel van Deken rust een bedrijfsbestemming. Eerder wilde hij woningen bouwen op zijn grond, maar dat stond de gemeente niet toe.

  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Theo Deken... wat een

  Anoniem zei

  ik heb vroeger in AP gewoond en ook wel eens zaken gedaan met de fam Deken.Ging ook niet altijd van een leien dakje. Maar dit gezeik over een mooi plan daar zkt mijn broek van af. Dekentjes doe gewoon en zoek niet spijkers op laag water. Dat jullie financieel niet rond kunnen kom,en is niket de schuld van 't Hofje.

  Een reactie posten