Vijf miljard tegen stikstof

Datum:
 • dinsdag 21 april 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Den Haag -  Tien jaar lang geld naar boeren om te verduurzamen


  21-4-2020 


  Het kabinet trekt de komende tien jaar nog eens vijf miljard euro extra uit voor maatregelen om de stikstofcrisis te bestrijden.
  Dat bevestigen Haagse bronnen. 

  Een deel van het geld is gereserveerd voor maatregelen voor de agrarische sector. Zo kunnen er meer boerderijen worden opgekocht en kunnen boeren geholpen worden met verduurzaming. Een deel gaat naar maatregelen om stikstofuitstoot door het verkeer en de industrie terug te dringen. 

  Zo moet de walstroom, het electriciteitsnet waarop schepen kunnen aansluiten in een haven, schoner worden. De generatoren die hiervoor worden gebruikt, stoten teveel stikstof uit. Ook wordt er gekeken of er stikstofwinst geboekt kan worden door een hardere aanpak van zogenoemde sjoemeldiesels, auto’s met software die uitstoottests manipuleert. 

  Het geld dat het kabinet uittrekt is voor de komende tien jaar. Jaarlijks moet er 500 miljoen naar de stikstofaanpak, waarvan 300 miljoen naar natuurbehoud, en 200 miljoen naar ’bronmaatregelen’ om de stikstofuitstoot bij de bron te aan te pakken. De laatste maatregelen zullen zich vooral richten op vervuilende melkveebedrijven, zeggen ingewijden. 

  Het stikstofdossier houdt het kabinet al bijna een jaar bezig en was voor de uitbraak van het coronavirus het grootste politieke hoofdpijndossier. In mei vorig jaar zette de Raad van State een streep door de stikstofaanpak die jarenlang is gehanteerd. Bij het uitgeven van een vergunning werd destijds slechts ’beloofd’ dat de stikstofuitstoot later zou worden gecompenseerd. Dat was veel te vrijblijvend, oordeelde de RvS. Volgens een Europese richtlijn moeten bepaalde natuurgebieden veel beter beschermd worden.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten