Subsidie ging zó de kachel in

Datum:
 • zaterdag 11 april 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hoe 'brandschone' pelletbrander stempel 'vervuiler' kreeg

   AD 11-4-2020
  In totaal 100 miljoen euro heeft de overheid uitgegeven aan subsidies op houtkachels in woningen, met steun van milieuorganisaties. Omdat ze duurzaam zouden zijn. Nu is de regeling vroegtijdig gestopt omdat de toestellen schadelijke stoffen uitstoten. Over een opmerkelijke draai van het kabinet.
  Of hij het echt zeker wist, had de kachelverkoper nog aan Louis Rodenstein gevraagd. Een op hout gestookte cv-ketel à 25.000 euro voor een woonhuis had hij nog niet eerder verkocht. Ja, Louis wist het zeker. Want: we moeten toch van het gas af, klinkt het steeds? Vanwege de aardbevingen in Groningen, vanwege de uitstoot van broeikasgassen. Rodenstein, leraar maatschappijleer en levensbeschouwing, wilde daarom iets doen toen hij drie jaar geleden met zijn gezin verhuisde.
  ,,Uiteindelijk bleek dit de enige echte oplossing", vertelt hij in de kelder van zijn woning in Almelo. Hij staat naast een biomassaketel, die gecombineerd met een zonneboiler zorgt voor de verwarming en warm water in keuken en douche. Brandstof hiervoor zijn pellets, kleine blokjes geperst hout. Het was een forse investering (,,De subsidie van 7000 euro was daarom mooi meegenomen''), maar Rodenstein is zeer tevreden. ,,De verbranding gebeurt geheel automatisch, het rendement is hoog. De uitstoot van fijnstof is nihil. Ruiken doe je hem buiten niet."

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Gek, gekker gekst. Hoe kunnen de zogenaamd verstandige mensen zoiets verzinnen. Vattenfall sloopt de kolencentrale in Amsterdam krijgt daarvoor subsidie en bouwt een steenworp verderop een hout gestookte centrale en krijgt daarvoor ook weer subsidie terwijl de uitstoot hetzelfde blijft. Als 1 ding zeker is dan is het wel dat de klimaatgekkies nog gekker zijn als we al dachten.

  Een reactie posten