Huisartsen brengen alle coronadoden in kaart

Datum:
 • dinsdag 14 april 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - Meer overlijdens aan Corono dan kan worden getest.  14-4-2020

  Nederlandse huisartsen gaan samenwerken om in kaart te brengen hoeveel mensen er overlijden die niet positief hebben getest op het coronavirus, maar wel aan de gevolgen ervan overlijden. 

  Niet-geteste patiënten komen nu niet voor in de statistieken, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care. 

  Huisartsen leveren buiten het ziekenhuis veel zorg aan patiënten met een sterk vermoeden van een covid-19-infectie, melden de vakgroepen Huisartsgeneeskunde van de Nederlandse universiteiten. 

  Kwetsbaar 

  „Een deel van die patiënten is kwetsbaar, maar wordt niet naar het ziekenhuis gestuurd als de voor- en nadelen van een ziekenhuisopname zijn afgewogen.” Als zo’n patiënt komt te overlijden, gaat dat niet mee in de cijfers van het RIVM. 

  De meldingen kunnen door de huisartsen worden gedaan via het zogenoemde platform ZorgDomein, waarvan 91 procent van de huisartsen al gebruikmaakt voor beveiligde gegevensuitwisseling, zoals verwijsbrieven naar het ziekenhuis. 

  Niet-geteste patiënten 

  „De overlijdens van niet-geteste patiënten thuis, in zorgcentra of elders gaan niet mee in de cijfers. We willen de RIVM-cijfers aanvullen en de rol van de huisarts in de coronapandemie goed belichten”, aldus Jochen Cals, zelf huisarts en hoogleraar aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. 

  De huisartsen verwachten op korte termijn van de nieuwe functie gebruik te kunnen maken. Ze kunnen ook meldingen invoeren over overleden patiënten van de afgelopen weken. 

  Het RIVM meldde maandagmiddag dat het dodental in Nederland op 2823 staat. Het totale aantal mensen dat aan de gevolgen van het virus is overleden ligt hoger.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten