’Scholen open is ondenkbaar’

Datum:
 • vrijdag 13 maart 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • AMSTERDAM - De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt dat alle scholen dicht moeten vanwege het coronavirus.
  13-3-2020 Merlin Mulder

  Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de AVS tegen de NOS. De AVS is een belangenvereniging voor leidinggevenden in het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs en heeft zo’n vijfduizend leden. „Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen.” De schoolleiders hebben contact met collega’s in het buitenland, die waarschuwen het virus niet te onderschatten. 

  Hogescholen en universiteiten besloten donderdagavond per direct de deuren te sluiten tot 1 april. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Slob en Van Engelshoven. Toch is het coronavirus voor de overheid geen reden om de andere scholen te sluiten. Premier Rutte liet weten dat alle scholen sluiten meer negatieve impact heeft. Omdat ouders dan thuis moeten blijven voor de kinderen en zij ’juist hard nodig zijn op hun werk’. Ook zijn er op scholen relatief weinig besmettingen van het coronavirus, aldus Rutte. En kinderen die wel besmet raken, hebben relatief milde klachten. Zij behoren volgens het RIVM niet tot de risicogroep. 

  Voor alle scholen geldt, net als voor andere plekken: personeel of kinderen die klachten hebben, zoals hoesten, koorts of verkoudheid, wordt verzocht thuis te blijven en uit te zieken. 

  Petitie 

  Er is meer reuring over het open houden van scholen. Zo circuleert er een online petitie waarop staat dat de scholen dicht zouden moeten zijn. De petitie zou gestart zijn door scholieren, maar of dat ook echt zo is, is niet bewezen. Wel is de petitie meer dan 25.000 keer ondertekend. 

  De schoolleiders van de AVS hadden zelf al een groot congres afgelast vanwege het coronavirus. Ook uiten de schoolleiders kritiek op de onduidelijkheid rond de ontwikkelingen. Van Ooijen wil dan ook dat het kabinet beter communiceert. „Waarom zouden de scholen bijvoorbeeld wel open kunnen blijven? We willen daar antwoorden op. Ook willen we meer duidelijkheid over richtlijnen die scholen kunnen volgen.” 

  Tweede Kamer 

  De Tweede Kamer vraagt zich af of scholen nog wel kunnen openblijven nu het indammen van het coronavirus onbegonnen werk lijkt en een nieuwe fase aanbreekt. De meeste partijen zijn ingenomen met de nieuwe maatregelen, maar twijfelen of die volstaan. 

  Regeringspartij D66 wil aan scholen zelf overlaten of ze de deuren sluiten en die daarvoor de ruimte geven. Schoolleidingen moeten net als andere werkgevers hun eigen afweging kunnen maken, zegt Rob Jetten. Mogelijk moet er dan minder streng gehandhaafd worden op het naleven van de leerplicht. 

  Volgens FvD-leider Thierry Baudet moeten scholen nu dicht. Daar is Henk Krol van 50PLUS het mee eens. Volgens de VVD heeft het kabinet het bij het juiste eind en moeten scholen niet sluiten.

  Noordhollands dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten