Raad van State wijst bouwplan Buitenvaert in Schagerbrug af.

Datum:
 • woensdag 25 maart 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Schagerbrug - 'Woningzoekenden moeten nu nóg langer wachten. Zuur voor het dorp’  De Raad van State staat het bouwplan Buitenvaert in Schagerbrug niet toe. De hoogste bestuursrechter steunt het bezwaar van de provincie tegen de bouw van veertig woningen langs de Schagerweg. De gemeente Schagen is ’zeer teleurgesteld’ over het besluit.
  Buitenvaert is met de uitspraak van de Raad van State volgens wethouder Jelle Beemsterboer ’zeker niet’ van de baan. „We blijven ons sterk maken voor dit project. Deze huizen zijn hard nodig voor Schagerbrug, om het dorp leefbaar te houden. We doen opnieuw een poging om het plan erdoor te krijgen.”
  De bouwlocatie is onderdeel van het zogeheten weidevogelleefgebied rond Schagerbrug. Op landerijen met deze beschermende status mogen van de provincie geen huizen komen. Daarmee staat Noord-Holland in haar recht, oordeelt de Raad van State.

  Geen uitzondering

  Een uitzondering voor Schagerbrug willen Gedeputeerde Staten niet maken. Volgens GS ontbreekt er een ’groot algemeen belang’ en wijst op alternatieven: nieuwbouw op het B-veld van voetbalclub Vesdo en Muggenburg-Zuid in Schagen.
  De Raad van State wachtte niet op een andere koers die de provincie wil varen. En ’Haarlem’ zelf ook niet met haar bezwaar tegen de goedkeuring van de gemeente februari vorig jaar van het plan Buitenvaert. „Dat is het wrange van de kwestie”, zegt wethouder Beemsterboer. „Woningzoekenden moeten daardoor nóg langer wachten.”

  Verlost

  De kans is namelijk groot dat Schagerbrug wordt verlost van het predicaat weidevogelleefgebied. Dat blijkt uit nieuwe regels over hoe de provincie wil omgaan met het landschap. Die regels staan in de ’omgevingsverordening’.
  De provincie moet daar nog over besluiten. Door corona is het onzeker geworden wanneer dat gebeurt. Volgens de planning zou dat 29 juni zijn. Gunay Yilmaz van de provincie betwijfelt of dat lukt.
  De concept-verordening ligt nu ter inzage, officieel tot 10 april. „We overwegen deze termijn te verlengen, om gemeenten en anderen meer tijd te geven om te reageren. En dan schuift alles op.”

  Nieuwe procedure

  Als de blokkade voor Schagerbrug vervalt, moet de gemeente de complete procedure voor het bestemmingsplan Buitenvaert opnieuw voeren, met alle inspraakmogelijkheden. Beemsterboer: „Je bent dan zo een jaar verder. Zuur voor de vele woningzoekenden, zuur voor het dorp.”
  Over alternatieven zegt hij: „Muggenburg-Zuid is zes kilometer verder, die locatie is geen optie voor Schagerbrug. Het B-veld is sowieso al nodig voor nieuwbouw.”

  Verplicht

  Projectontwikkelaar Frank Nannings van USP blijft strijden voor Buitenvaert. „Dat zijn we Schagerbrug verplicht.” Volgens hem zijn er voor de veertig woningen zo’n 150 serieuze gegadigden. USP kocht de grond – 2,7 hectare – in 2008.

  Noordhollands dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Bouw er een asielzoekerscentrum en er is opeens geen enkel probleem.
  De Raad van State is een volstrekt overbodig POLITIEK orgaan en daarom volstrekt nutteloos zoals ook de helft van het nutteloze(o.a het RIVM) ambtenaren apparaat wegbezuinigd kan worden. Versterk Politie en haal de bezem door OM en Justitie en Nederland zal er van opknappen.

  Een reactie posten