LONGREAD: Corona-virus – De Europese Unie verbrokkelt

Datum:
  • zondag 29 maart 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Alleen al het feit dat de grenzen in Europa weer zichtbaar zijn, is een fiasco voor de integriteit van het Schengen-akkoord voor open grenzen…

    29-3-2020


    LONGREAD: Corona-virus – De Europese Unie verbrokkelt

    Screenshot_10
    (Door: Soeren Kern – Vertaling: E.J. Bron)
    Terwijl de corona-virus pandemie in Europa woedt – waar inmiddels meer dan 250.000 mensen met de corona-virus ziekte 2019 (Covid-19) werden gediagnosticeerd en 15.000 gestorven zijn – verbrokkelen stuk voor stuk de grondpilaren van de Europese Unie.
    Gatestone Institute
    Met het oog op de existentiële bedreiging keren de EU-lidstaten, die er ver van verwijderd zijn zich aaneen te sluiten om de pandemie als uniform blok het hoofd te bieden, instinctief naar het volgen van het nationaal belang terug. Nadat ze jarenlang de Amerikaanse president Donald Trump bekritiseerd te hebben dat hij een “America First”-politiek bedrijft, keren de Europese staats- en regeringschefs precies naar dat nationalisme terug dat ze openlijk geminacht hebben.
    Sinds de bedreiging door het corona-virus in het middelpunt is terechtgekomen, hebben de Europeanen nauwelijks nog iets van de veel geprezen multilaterale solidariteit laten zien, die tientallen jaren lang aan de rest van de wereld als fundament van de Europese eenheid werd verkocht. Het unieke merk van de EU, die als model voor een post-nationale wereldorde geldt, heeft zichzelf als een lege fictie bewezen.
    In de afgelopen weken hebben de EU-lidstaten hun grenzen gesloten, de export van kritieke goederen verboden en humanitaire hulp tegengehouden. De Europese Centrale Bank (ECB), de garant van de Europese eenheidsmunt, heeft de op twee na grootste economie van de eurozone, Italië, in haar unieke uur van de nood met ongekende minachting behandeld. De door de pandemie het zwaarst getroffen lidstaten – Italië en Spanje – werden door de andere lidstaten in de steek gelaten en moesten alleen vechten.
    Het zaad van de Europese Unie werd in de as van de Tweede Oorlog gezaaid. In mei 1949 verkondigde Robert Schuman, een van de architecten van de EU, moedig de schepping van een nieuw wereldsysteem:
    “We voeren een groot experiment uit, de vervulling van dezelfde steeds terugkerende droom die de volkeren van Europa al eeuwenlang steeds opnieuw bezighoudt: de schepping van een organisatie tussen hen, eentje die een einde maakt aan oorlog en een eeuwige vrede garandeert.”
    De Europese Unie, die al zeven decennia aan het ontstaan is, ontbindt zichzelf nu binnen enkele weken. Nadat het stof van de corona-virus pandemie is neergedaald, zullen de EU-instellingen tamelijk zeker verder werken als tot nu toe. Er werd teveel politiek en economisch kapitaal in het Europese project geïnvesteerd, zodat de Europese elites eigenlijk niets anders zouden kunnen doen. De aantrekkingskracht van de EU als post-nationaal model voor de eigen burgers, en nog veel minder voor de rest van de wereld, zal echter vervlogen zijn.
    Tot de nieuwste voorbeelden voor het eenzijdig volgen van nationale belangen door Europese leiders, van wie velen openlijk opkomen voor het globalisme, maar in tijden van wanhoop een prooi worden van het nationalisme, behoren:
    Frankrijk. Op 3 maart nam Frankrijk alle in het land geproduceerde mondkapjes in beslag. “We zullen ze onder medisch personeel en de door het corona-virus getroffen Fransen verdelen”, schreef de Franse president Emmanuel Macron op Twitter. Op 6 maart dwong de Franse regering Valmy SAS, een producent van mondkapjes in de buurt van Lyon, een bestelling van miljoenen mondkapjes door de Britse National Health Service te annuleren.
    Duitsland. Op 4 maart verbood Duitsland de export van medische beschermende uitrusting zoals beschermende brillen, mondkapjes, beschermende kleding en handschoenen. Op 7 maart berichtte de “Neue Zürcher Zeitung” dat de Duitse douane de terugkeer van een Zwitserse vrachtwagen met 240.000 mondkapjes naar Zwitserland, dat geen lid is van de EU, verhindert. De Zwitserse regering ontbood de Duitse ambassadeur om tegen het exportverbod te protesteren. “Bij deze contacten werden de Duitse autoriteiten opgeroepen de geblokkeerde producten onmiddellijk vrij te geven”, werd een Zwitserse regeringswoordvoerder geciteerd. Na een tegenreactie van andere EU-lidstaten veranderde Duitsland op 19 maart van koers en hief het exportverbod op.
    Oostenrijk. 10 maart. Oostenrijk is het eerste EU-land dat zijn grenzen naar een ander EU-land gesloten heeft. Bondskanselier Sebastian Kurz kondigde controles langs de grens met Italië en een inreisverbod voor de meeste reizigers daar vandaan aan. “Het is de hoogste prioriteit”, aldus Kurz, “om de uitbreiding en daarmee het binnenslepen van de ziekte in onze samenleving te verhinderen. Daarom is er een inreisverbod voor mensen uit Italië naar Oostenrijk, met uitzondering van personen die een medische verklaring hebben die hun gezondheid bevestigt.” De regering kondigde ook een verbod op alle vlieg- en treinreizen naar Italië aan. De beslissing van Oostenrijk dreigde de zogenaamde Schengen-zone nietig te maken, die in 1995 in werking trad en de noodzakelijkheid van paspoorten en andere soorten controles aan de wederzijdse grenzen van 26 Europese landen afschaft.
    Slovenië. 11 maart. De regering heeft enkele grensovergangen naar Italië gesloten en is aan de nog geopende overgangen begonnen met gezondheidscontroles om de verbreiding van het virus te bestrijden.
    Tsjechische Republiek. 12 maart. Minister-president Andrej Babiš sloot de grenzen van het land naar Duitsland en Oostenrijk en verbood ook de binnenkomst van buitenlanders die uit andere risicorijke landen komen. Op 22 maart verklaarde de regering dat de grensbeperkingen tot twee jaar kunnen duren.
    Zwitserland. 13 maart. De Zwitserse regering heeft grenscontroles naar andere Europese landen ingevoerd. Zwitserland is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar behoort wel tot de Schengen-zone.
    Italië. 13 maart. De presidente van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heeft de eisen van Italië om financiële ondersteuning om de pandemie de baas te worden, afgewezen. Nadat haar opmerkingen de financiële markt hadden geschokt, zei Lagarde dat de ECB “zich er volledig voor inzet om elke versplintering in een moeilijk moment voor de eurozone te vermijden”. De Italiaanse president Sergio Mattarella antwoordde dat Italië er recht op zou hebben om solidariteit in plaats van hindernissen van de andere kant van zijn grenzen te verwachten.
    Denemarken. 14 maart. Minister-president Mette Frederiksen verordende tot minstens 13 april grenscontroles voor alle land-, zee- en luchtverkeer.
    Polen. 15 maart. De regering sloot de grenzen van het land voor iedereen, behalve Poolse burgers of personen met een Poolse verblijfsvergunning.
    Duitsland. 16 maart. Duitsland, het grootste en machtigste land in de Europese Unie, heeft controles aan zijn grenzen met Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland ingevoerd. De stap volgde, nadat Duitsland in slechts één dag 1000 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd had.
    Hongarije. 16 maart. Minister-president Viktor Orbán stopt alle personenverkeer naar Hongarije en laat alleen Hongaarse staatsburgers het land binnenkomen.
    Spanje. 16 maart. Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft controles aan alle landsgrenzen verordend.
    Servië. 16 maart. President Aleksander Vučić riep de noodtoestand uit op grond van het corona-virus. Hij veroordeelde de EU voor de beperking van de export van medische uitrusting en verzocht zijn “vriend en broeder”, de Chinese leider Xi Jinping, om hulp. “Europese solidariteit bestaat niet”, zei Vučić. “Dat was een sprookje o p papier. Ik heb speciaal een brief aan de enige gestuurd die kan helpen, en dat is China”. Servië vroeg in 2009 het lidmaatschap van de EU aan. De toetredingsgesprekken begonnen in januari 2014.
    Tsjechische Republiek. 17 maart. De Tsjechische autoriteiten namen 110.000 mondkapjes in beslag, die China aan Italië had gestuurd. Op 23 maart overhandigde de Tsjechische Republiek het in beslag genomen materiaal aan Italië. “In de bus bevinden zich 110.000 mondkapjes als geschenk aan Italië, die het materiaal moeten vervangen dat waarschijnlijk een Chinees geschenk voor Italiaanse landgenoten was”, zei de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zuzana Stichová.
    Duitsland. 18 maart. Bondskanselier Angela Merkel riep in een tv-toespraak alle Duitsers ertoe op de regels op te volgen, die erop gericht zijn directe sociale contacten te reduceren en indien mogelijk veel nieuwe besmettingen te vermijden. “Het is menens”, zei ze. “Neemt u het serieus. Sinds de Duitse hereniging, eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog, bestond er nog nooit zo´n uitdaging voor ons land, waarbij solidair handelen zo beslissend was.” Merkels toespraak tot de natie was de eerste keer in 15 jaar dat ze zich, anders dan in haar jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak, tot het land richtte. De Europese Unie en andere EU-lidstaten heeft ze niet genoemd.
    België. 22 maart. Het corona-virus heeft de spanningen tussen het België met grenssluitingen en Nederland zonder grenssluitingen aangewakkerd. “In Nederland zijn de winkels nog steeds geopend en samenkomsten van 100 mensen toegestaan – dat zijn broeinesten voor het virus”, zei Marino Keulen, burgemeester van de Belgische grensstad Lanaken. De Belgische autoriteiten hebben langs de grens barricades opgebouwd en geven opdracht dat auto´s met Nederlandse kentekens moeten omdraaien en naar huis terug moeten gaan. Keulen noemde de grenscontroles een “signaal aan Den Haag” om “snel te reageren” en zichzelf met de buurlanden in overeenstemming te brengen. “De Nederlandse regering is incompetent en belachelijk in haar reacties op de corona-virus crisis”, zei Leopold Lippens, de burgemeester van de Belgische kuststads Knokke-Heist. “Nederland doet niets, dus moeten wij onszelf beschermen”.
    Spanje. 25 maart. Nadat de Spaanse regering geen hulp van de Europese Unie had gekregen, verzocht het land de NAVO om hulp bij de aanschaf van 1,5 miljoen mondkapjes en 450.000 beademingsapparaten. De NAVO heeft dit materiaal niet en zij beperkt zich ertoe de Spaanse verzoeken aan de overige 29 bondgenoten door te geven, waarvan velen ook lid van de EU zijn.
    Polen. 25 maart. De Poolse autoriteiten verhinderden de export van honderdduizenden flessen met desinfecteermiddel voor de handen naar Noorwegen, dat geen lid is van de EU. De Noorse onderneming Norenco produceert en verpakt in een eigen fabriek in Polen desinfecteermiddel voor de handen voor de Scandinavische markt. De chef van Norenco, Arne Haukland, zei dat nadat hij een exportlicentie had aangevraagd er vijf mannen in de fabriek waren gekomen en geëist zouden hebben het bestand aan desinfecteermiddel voor de handen te bekijken. Hij zei dat de onderneming daarna een brief zou hebben gekregen, waarin ze ertoe werd opgeroepen om het door haar geproduceerde desinfecteermiddel voor de handen tegen een vastgesteld prijs aan de plaatselijke stadsautoriteiten in Lubin te verkopen, en wel in het kader van de begin maart in Polen aangenomen noodtoestand-wetten voor het corona-virus. De inbeslagneming zal het verzorgingsprobleem van de Noorse ziekenhuizen nog groter maken.
    Frankrijk. 25 maart. President Emmanuel Macron riep in een toespraak tot de natie in een militair ziekenhuis in de oostelijke stad Mulhouse, die bijzonder zwaar getroffen wordt door het corona-virus, tot nationale, niet tot Europese, eenheid op: “Wanneer we ons in de oorlog storten, vallen we vol aan, mobiliseren we samen. Ik zie in ons land factoren van de splijting, twijfel, al diegenen die het land willen versplinteren, terwijl er slechts één bezetenheid moet zijn: de eenheid in de strijd tegen het virus. Ik roep tot deze eenheid en deze betrokkenheid op.”
    In Italië bleek uit een op 18 maart gepubliceerde landelijke peiling dat 88% van de Italianen denkt dat de EU hun land niet helpt. Slechts 4% dacht het tegendeel, terwijl 8% daar geen mening over had. Meer dan twee derde deel (67%) van de Italianen gaf aan te denken dat het lidmaatschap van de EU een nadelig voor hun land zou zijn.
    In een artikel met de kop “Corona-virus bedreigt de Europese eenheid” stelde Bill Wirtz, een politiek commentator uit Luxemburg, vast:
    “Terwijl het corona-virus zich ontplooit, sluiten de Schengen-landen hun eigen grenzen. Of ze dit doen omdat ze denken dat een gecoördineerd Europees antwoord inefficiënt zou zijn, of omdat ze denken dat hun eigen kiezers  dit niet van hen zouden geloven – in dit stadium is dat irrelevant. Alleen al het feit dat de grenzen in Europa weer zichtbaar zijn, is een fiasco voor de integriteit van het Schengen-akkoord voor open grenzen…
    Een gecoördineerde reactie van de EU op de crisis is er niet, en omdat de aanbevelingen tegen dovemansoren gericht zijn, bevindt Brussel zich in een vertrouwenscrisis. Er is geen EU-brede crisisreactie, er zijn geen gecoördineerde testen en er is geen gecoördineerd onderzoek. Erger nog, de EU-instellingen zijn toeschouwers bij een oorlog tussen landen, die proberen de export van medische goederen te beperken om ze voor zichzelf te houden. In crisistijden is de ware invloed en de capaciteit van de EU aan het licht gekomen, en dat is heel weinig.
    Zoals het er naar uitziet, hebben de landen met een crisis te kampen, waarin ziekenhuisbedden, medische uitrusting en algemene bronnen ontbreken. Wanneer het virus ooit beter onder controle is dan nu en de conclusie wordt getrokken dat de Europese Unie in het oog van de storm een machteloze toeschouwer was (wat ze ook is), dan zouden het Akkoord van Schengen en de open grenzen in Europa zich wel eens grondig moeten bezighouden met een moeilijke herstelfase.”
    Darren McCaffrey, de politieke redacteur van de in Frankrijk gevestigde nieuwszender “Euronews”, schreef:
    “In de afgelopen weken is de solidariteit in het blok ingestort. De landen zijn ermee begonnen grenscontroles voor naburige EU-landen in te voeren, en zelfs Duitsland heeft stappen ondernomen om de stroom mensen te sturen die in zijn gebied in- en uitreizen.
    Dinsdag stond er aan de Pools-Duitse grens een file van 35 kilometer lang, waarin honderden Europeanen – Letten, Esten en Litouwers – in vrachtwagens, auto´s en bussen vastzaten.
    Omdat de EU maatregelen moet nemen om de uitbreiding van de ziekte te verhinderen, maken velen zich zorgen om het wezen van de Europese Unie en haar vier vrijheden (het vrije verkeer van goederen, dienstverleningen, kapitaal en mensen).
    Wat is de EU wanneer haar eigen burgers zich niet vrij kunnen bewegen? Wat is de binnenmarkt, wanneer goederen de grenzen van Europa niet ongehinderd kunnen passeren?”
    In een artikel met de titel “Nations First: de EU vecht om relevantie in de strijd tegen het corona-virus” stelde het Duitse nieuwsblad “Der Spiegel” vast:
    “Terwijl de pandemie in Europa om zich heen grijpt, laat de decennia oude Unie haar zwaktes zien. Terwijl het de EU gelukt is om Brexit en de euro-crisis te overleven, zou de corona-crisis een onoverkomelijke uitdagingen kunnen blijken te zijn.
    In plaats van te proberen gezamenlijke oplossingen te vinden, wordt het continent gebalkaniseerd en keert het terug naar nationale oplossingen. In plaats van elkaar wederzijds te helpen, hamsteren de EU-landen mondkapjes, zoals panische Europeanen toiletpapier hamsteren. De vroegtijdige beslissing van enkele EU-lidstaten om geen medische apparatuur naar Italië te exporteren – het EU-land dat tot nu toe het zwaarst door de pandemie wordt getroffen – heeft zelfs de ontbrekende Europese solidariteit overschaduwd, die de Hongaarse minister-president Viktor Orbán in de vluchtelingencrisis heeft getoond.
    De Europeanen zijn zelfs gespleten in de vraag hoe het virus bestreden moet worden. Terwijl Duitsland ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen helemaal niet met het virus in aanraking komen en zichzelf besmetten, wil Nederland dat zoveel mogelijk gezonde mensen Colvid-19 krijgen en doorstaan om zodoende immuun te worden. Het signaal is duidelijk: als het menens wordt, zorgt iedere lidstaat ook 60 jaar na de oprichting van de gemeenschap eerst uitsluitend voor zichzelf.”
    Bron:
    https://de.gatestoneinstitute.org
    Vertaling: Daniel Heiniger
    Bron oorspronkelijk artikel:
    www.gatestoneinstitute.org
    Door: Soeren Kern
    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron(www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten