Hollands Kroon wil dit jaar 450 nieuwe bomen planten, evenveel als in 2019

Datum:
 • vrijdag 6 maart 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De gemeente Hollands Kroon verwacht dit jaar 450 bomen te planten. Dat staat gelijk aan het aantal nieuwe bomen dat de gemeente vorig jaar in de aarde heeft gezet.  In Hollands Kroon is het een gewoonte om voor elk in de gemeente geboren kind een boom te planten. Dat aantal geboortes zit zo rond de 450. Net zoals in 2019 zullen er dit jaar ongeveer 350 nieuwe bomen in de openbare ruimte worden geplant. Ongeveer honderd bomen worden aan particulieren geleverd.
  De gemeente wil inwoners meer betrekken bij de aanplant van nieuwe ’gemeentebomen’. Zo bekijkt Hollands de ideeën van bewoners om bomen te planten op bepaalde plekken. Team kernbeheer helpt verder met kansrijke initiatieven. Op dit moment wordt er gewerkt aan de realisatie van twee tiny forests.

  Ondergronds

  Ondanks haar oppervlakte van 662 vierkante meter - waarvan 357 vierkante kilometer land - zegt de gemeente dat het lastig is om geschikte locaties voor bomen te vinden. Zo is er onvoldoende ruimte vanwege kabels en leidingen die ondergronds lopen. Daarnaast bestaan er andere plannen voor gebieden.
  Het neerzetten van een klimaatbos in Hollands Kroon lijkt - nog - niet haalbaar. Hollands Kroon wacht wellicht een gunstiger tijdstip op. Volgens een memo zijn er namelijk voor zover bekend (nog) geen subsidiemogelijkheden voor gemeenten om een klimaatbos te realiseren. ’Wellicht dat de stikstofproblematiek hierin binnenkort verandering brengt, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.’
  De gemeente is sinds 2012  7200 bomen kwijtgeraakt.

  Noordhollands Dagblad 

  0 reacties :

  Een reactie posten