Cruciale rol voor Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge bij aanpak van coronavirus in Noord-Holland Noord:

Datum:
 • dinsdag 10 maart 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ’Ik ga inderdaad over isolatie, sluiting of afgelasting’
  ALKMAAR
  Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar speelt een cruciale rol in de regionale aanpak van het coronavirus.


  Als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is hij het directe aanspreekpunt van de ministers van volksgezondheid (Hugo de Jonge) en veiligheid (Ferdinand Grappenhaus) in deze regio.

  Beslissingen

  Bruinooge is tevens de wettelijk aangewezen verantwoordelijke in Noord-Holland Noord voor alle beslissingen en maatregelen die omtrent het coronavirus worden genomen.
  De Alkmaarse burgemeester, of bij diens afwezigheid zijn Hoornse plaatsvervanger Jan Nieuwenburg, zit hoger in de beslisboom dan de GGD-directeur of de burgemeesters van de zestien andere gemeenten in Noord-Holland Noord.

  Isolatie

  ,,Moet iemand in isolatie worden genomen, een plaats, school of haven worden gesloten of evenement worden afgelast, dan ga ik daar hier inderdaad over’’, aldus Bruinooge tijdens een recente vergadering van de veiligheidsregio.
  ,,Vanzelfsprekend gaat alles - stappen die genomen moeten worden - in overleg met de GGD, burgemeester van de betrokken gemeente of organisatoren. De aanwijzingen en gezondheidsadviezen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) en de ministers van volksgezondheid en veiligheid zijn daarbij leidend.’’

  Coronapatiënten

  Nu er tot dusverre coronapatiënten in de gemeenten Alkmaar en Schagen in thuisisolatie zitten, worden allerlei voorbereidingen getroffen voor het geval het virus zich in deze regio verder uitbreidt.
  Bruinooge probeert zijn collega’s zo veel mogelijk dagelijks van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te stellen. Het plan is opgevat raadsleden wekelijks schriftelijk te informeren.

  Lange adem

  De Alkmaarse burgemeester verwacht dat de aanpak van het coronavirus een kwestie van lange adem is. ,,Dit duurt denk ik eerder maanden dan weken.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten