Alle Noord-Hollandse nieuwbouw tot 2040 binnen tien minuten fietsen van ov-knooppunt

Datum:
 • woensdag 18 maart 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Alle de komende twintig jaar nieuw te bouwen woningen in Noord-Holland kunnen binnen tien minuten fietsafstand van stations worden gebouwd. Tachtig procent zelfs binnen een straal van 1200 meter rond een ov-knooppunt.


  Dat blijkt uit cijfers die de gemeenten over hun nieuwbouwplannen hebben verstrekt. Tot 2040 bedraagt de woningbouwopgave in de provincie 202.000 woningen.
  Gemeenten moeten voorrang geven aan nieuwbouwplannen bij ov-knooppunten. Dat is de wens van de provincie Noord-Holland. En dat gaat eigenlijk al heel goed, blijkt uit de dinsdag door Gedeputeerde Staten vastgestelde monitor over dit onderwerp. Van 2012 tot en met 2018 verrees al 44 procent van de nieuwbouwwoningen binnen 1200 meter van een station.
  Dat gemeenten voorrang geven aan bouwplannen bij ov-knooppunten dient een tweeledig doel. Een beter gebruik van het openbaar vervoer en een optimale benutting van de bestaande ruimte in stedelijk gebied.
  Er staan veel meer kantoren leeg. Van 2012 tot 2018 halveerde de leegstand, bijvoorbeeld doordat kantoorruimte een andere functie heeft gekregen, bijvoorbeeld als woonruimte, maar ook vanwege de toenemende vraag naar kantoorruimte. In 2018 was er binnen een straal van 1200 meter rond ov-knooppunten een derde meer kantoorruimte te vinden dan twee jaar eerder.

  Zaanse Schans

  In dezelfde periode nam het aantal treinreizigers in Noord-Holland met bijna een kwart toe naar ruim 800.000 in- en uitstappers. De groei vond vooral plaats bij stations met veel werkgelegenheid in de omgeving (bijvoorbeeld Amsterdam Zuid), bij stations met recreatievoorzieningen in de buurt (bijvoorbeeld Zaandam Zaanse Schans) of bij stations waar verschillende functies bij elkaar komen, zoals de combinatie van werken en recree¨ren (bijvoorbeeld Amsterdam Bijlmer Arena).
  Het blijkt dat Noord-Hollanders naarmate ze dichter bij een ov-knooppunt wonen minder vaak een auto hebben. Het gemiddeld autobezit per huishouden ligt binnen 1200 meter en tien minuten fietsen tien procent lager dan gemiddeld in Noord-Holland (0,8 auto per huishouden). In een straal van 300 meter ligt het autobezit zelfs twintig procent lager dan gemiddeld.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten