’Stadse kijk’ GS sluit bouw uit

Datum:
 • zaterdag 1 februari 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • SCHAGERBRUG - Behoud van de leefbaarheid van kleine kernen? Telt niet voor de provincie. Dat concludeerden inwoners van Schagerbrug gistermorgen in Den Haag na een zitting van de Raad van State over woningbouw. ,,Hier blijkt de stadse kijk van de provincie”, beaamde de meegereisde Schager wethouder Jelle Beemsterboer. 

  Verontruste dorpelingen schrokken van provinciaal jurist Barbera Smit. Na vragen van bestuursrechter Erik van Heijningen benadrukte zij dat Gedeputeerde Staten geen ’groot openbaar belang’ zien in een plan voor veertig huizen in Schagerbrug. Om deze reden vecht ’Haarlem’ de toestemming van de gemeente aan bij de Raad van State. 

  Rechter Van Heijningen begreep niets van de provincie. ,,GS stemt in met het regionaal woningbouwprogramma van de Kop van Noord-Holland. Daarin staat dit plan.” 

   Den Helder 

  En toen kwam de aap uit de mouw. Ambtenaar Smit: ,,Toch is toestemming nodig als er ontheffing moet komen voor een plan, zoals hier. Nieuwbouw op deze plek vinden wij niet per se nodig. Wij bekijken het regionaal. Er zijn elders mogelijkheden. Woningzoekenden kunnen ook terecht in Den Helder.” 

  Een diepe zucht van Theo Groot van de Dorpsraad Schagerbrug was in bijna de hele rechtszaal te horen. ,,Komen de leden van GS wel eens boven Alkmaar? Kennen deze politici het dorpsgevoel? Weten zij dat er 150 gegadigden zijn voor het wijkje Buitenvaert? Dat zestien jaar geleden in ons dorp de laatste nieuwbouw van enige omvang was? En dat de leefbaarheid in de knel komt bij gebrek aan huizen?”, reageerde Groot na afloop. ,,Het voortbestaan van het dorp staat op het spel”, zei advocaat Jan van Oosten zelfs. 

  Ook voorzitter van voetbalclub Vesdo Wim Vonk was om zeven uur in de Schagerbrugger actiebus gestapt. Hij is ook CDA-raadslid. ,,We hebben weinig aanwas van jeugd. Bij de jongens tot twaalf jaar werken we daarom samen met Sint Boys. De eerste seizoenshelft spelen ze bij ons, de tweede in Sint Maarten. Door de inzet van bijna het hele dorp blijft Schagerbrug gelukkig bruisen. Het komende evenement Gastvrij Schagerbrug bijvoorbeeld is al volgeboekt. Er gebeurt van alles. Dat moeten we met z’n allen wel zo zien te houden.” Annie Rentenaar ging mee ’als steun’. ,,Om de Raad van State te laten zien dat we begaan zijn met ons dorp.” 

  Over de behoefte aan uitbreiding zegt zij: ,,Ouderen willen kleiner wonen, maar er is nauwelijks iets beschikbaar. Dan verhuizen ze. De ouderengym was twee keer in de week. Nu nog één keer.” Ook 

  Frank Nannings van projectontwikkelaar USP was ingestapt. ,,Wij zijn al zeker dertien jaar bezig met Buitenvaert. Als de Raad van State de provincie ongelijk geeft, kan voor de zomer de verkoop starten. Schagerbruggers krijgen voorrang. Dertig procent wordt sociale bouw. Uiterlijk begin volgend jaar hopen we op de eerste paal.” 

  Vogels 

  De beoogde bouwlocatie aan de Schagerweg heeft de status weidevogelleefgebied. Voor de provincie zijn vogels hier belangrijker dan mensen. Van compensatie op een andere plek wilde de provincie niets weten. Volgens Barbera Smit van de provincie bestaat de kans de kans dat deze beperking vervalt. 

  ’Haarlem’ broedt op plannen om een beperkt aantal ’bijzondere provinciale landschappen’ aan te wijzen, waar minder mag. Schagerbrug valt er niet onder, het gebied van de stad Schagen wel. Ruim voor de zomer wordt daar meer bekend over. 

  Dit kan, los van de komende uitspraak van de Raad van State, de redding worden voor Buitenvaert. ,,Hopelijk”, zei Schagerbrugger Kees Hoekman. ,,Er moet doorstroming komen. Op een huurwoning in de stad Schagen moet je nu bijna twaalf jaar wachten.”

  Noordhollands dagblad

  1 reacties :

  Jan zei

  Ik duim voor jullie, Schagerbrug!

  Een reactie posten