Plannen voor meer windmolens verontrusten dorpsraden in Opmeer

Datum:
 • maandag 17 februari 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • De dorpsraden in de gemeente Opmeer zijn verontrust over de plannen die er leven over de Energie Transitie in de Regio. Daarom willen de dorpsraden nog meer informatie uit het gemeentehuis.  Dit bleek maandagavond in De Weere, waar de vier dorpsraden zich lieten bijpraten over de ingrijpende energieplannen die de provincie Noord-Holland bij de gemeente heeft neergelegd. Alleen al in West-Friesland moeten er minstens 120 enorme windturbines bij komen wil de regio in 2030 echt duurzaam kunnen zijn. Daarnaast wordt er ook plek gezocht voor grotere zonneweides.

  Tegenwind

  In de gemeente Medemblik is Maria Weber van de stuurgroep tegenwind al bezig de dorpsraden aan te sporen om veel meer inspraak te krijgen op wat komen gaat. Die positie is in haar ogen van doorslaggevend belang in deze discussie.
  ,,Uiteindelijk zijn het de bewoners die straks met de directe gevolgen worden geconfronteerd. Dan is het niet meer dan logisch dat de mensen via de dorpsraden er ook iets over te zeggen hebben.”
  De vertegenwoordigers van de dorpsraden van De Weere, Aartswoud, Hoogwoud en Spanbroek/Opmeer zijn al bij de eerste bijeenkomsten over de energietransitie geweest. Een groot aantal zaken is nog vaag, temeer omdat de inbreng vanuit de provincie - die dit hele proces stuurt - ook niet uitblinkt in helderheid. ,,We weten nog steeds niet wat dit precies gaat betekenen voor het landschap in Opmeer”, aldus Tinus Waaijer namens de dorpsraad Spanbroek/Opmeer.
  Een ander probleem is dat de dorpsraden zich in het recente verleden hebben sterk gemaakt voor voldoende afstand tussen windturbines en de bebouwing. De vraag is hoe ’veilig’ die grens nu nog is.
  Een ander vraagteken is hoe de ’pijn’ van zoveel nieuwe windmolens wordt verdeeld over de regio, maar ook over de hele provincie.

  Zonneweide

  Zo is de dorpsraad in Aartswoud ontdaan over het gevolg van nieuwe windturbines op een paar honderd meer afstand van de Omringdijk. In Hoogwoud wil men eerst meer weten over een mogelijke grote zonneweide langs de Westerboekelweg.
  Het wordt kort dag voor de dorpsraden om nog hun invloed te kunnen laten gelden. De gemeenteraden moeten binnenkort hun mening geven.
  Reden voor Simon Loos (Spanbroek) om voor te stellen dat de dorpsraden gezamenlijk eerst de gemeente Opmeer om meer feiten vragen. ,,Dan kunnen we daarna een goed onderbouwd eigen standpunt innemen.’’
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten