Onze’ Frans Timmermans dreigt Den Haag: De volle mep betalen aan de EU want anders gaat het mis

Datum:
 • zaterdag 1 februari 2020
 • in
 • Categorie:
 • Bovendien liegt Eurocommissaris over steun voor Europese begroting


  Op 20 februari is in Brussel een speciale EU-top over het meerjarig financieel kader (mfk) zoals de Europese meerjarenbegroting officieel heet. Die gaat omhoog maar Nederland heeft daar geen zin in. Den Haag wil de begroting juist bevriezen op het huidige niveau van 1 procent van het bruto binnenlands product. Die houding is onverstandig, meent ‘onze’ Eurocommissaris Frans Timmermans zaterdag in een interview met het FD. En hij gooit er dreigende taal in.
  “Ik hoop dat Nederland zich bewust is van de prijs die het straks kan betalen voor zijn houding.”
  Volgens Timmermans bestaat het gevaar dat Nederland, als het ‘categorisch’ blijft weigeren water bij de wijn te doen, alleen komt te staan in het Europese begrotingsoverleg. Dat moet het kabinet-Rutte proberen te voorkomen, want anders gaan volgens hem de andere 26 EU-landen kijken hoe ze Nederland het hardste kunnen raken.

  Hoe dat met die andere 26 lidstaten zit valt nog maar te bezien. Want ondanks eveneens dreigende woorden van Timmermans’ collega Johannes Hahn van begrotingszaken afgelopen week, staat Nederland niet alleen. Denemarken, Oostenrijk en Zweden zijn ook tegen een verhoging van het budget. Iets wat de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz deze zaterdag nog benadrukte: desnoods spreekt Wenen een veto uit over de nieuwe begroting. Gek genoeg probeert Timmermans echter de indruk te wekken dat Nederland de enige is die bezwaar maakt.
  Iets meer bescheidenheid zo daags na de Brexit zou de Brusselse heertjes sieren. Maar helaas.
  logo TPO


  0 reacties :

  Een reactie posten