Niet landbouw maar verkeer belangrijkste bron van stikstof: Marcel Crok en Geesje Rotgers

Datum:
 • vrijdag 21 februari 2020
 • in
 • Categorie: ,
 •  Marcel Crok interviewt Geesje Rotgers van het Mesdagfonds  20-2-2020
  Interview met Geesje Rotgers, Mesdagfonds: niet de landbouw maar het verkeer is de belangrijkste bron van stikstof in natuurgebieden.  Vandaag een primeur bij Café Weltschmertz. Te gast is onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, die zojuist in Nieuwspoort de resultaten presenteerde van het stikstofonderzoek van het Mesdagfonds. Dit interview werd vlak daarvoor opgenomen.
  Belangrijkste bevinding is dat het aandeel van de landbouw aan het 'stikstofprobleem' niet 46% is (zoals de Commissie Remkes) stelde maar slechts 25%. Verkeer (met name scheepvaart) is de grote 'boosdoener' met 42%. Remkes kwam tot 46% aandeel landbouw door te kijken naar de stikstofneerslag op heel Nederland. Maar daar gaat het uiteraard niet om. Het merendeel van de uitstoot van de landbouw komt ook weer neer op landbouwgrond, maar dat is voor de natuur natuurlijk irrelevant.
  De onderzoekers Geesje Rotgers en haar collega Richard Zijlstra hebben gekeken, met het model van het RIVM zelf, welke oorsprong de stikstof heeft die in de natuur terecht zou komen. De landbouw blijkt dan een kleinere speler en het verkeer een veel grotere.
  Het is onbegrijpelijk dat de Commissie Remkes zo'n fout heeft gemaakt in een dossier dat al zo gevoelig ligt. Rotgers zegt in het interview dat een woordvoerder van het RIVM haar mondeling al heeft laten weten dat de inmiddels beruchte grafiek uit het Remkes-rapport "Niet alles kan" in de geest van Maxima "een beetje dom" was.
  Interviewer is onderzoeksjournalist Marcel Crok (oprichter Stichting CLINTEL), die samen met Jaap Hanekamp zelf ook jarenlang onderzoek deed naar het ammoniakdossier. Crok vindt dat het hoog tijd is dat we bij het stikstofbeleid teruggaan naar de tekentafel. Hij heeft daartoe een crowdfundingspagina (https://www.mwenb.nl/stikstofdossier/) aangemaakt die moet leiden tot een serie interviews bij Café Weltschmertz, een uitgebreid essay en een (korte) documentaire. Dit is het eerste interview in de serie.


  Cafe Weltschmerz


  21-2-2020 LNV volgt eigen traject inzake RIVM-cijfers


  0 reacties :

  Een reactie posten