Kor Buitendijk komt met alternatief energieplan voor achttien gemeenten: ’Meer turbines op land niet nodig’

Datum:
  • donderdag 27 februari 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • BOBELDIJK
    Er hoeft geen windmolen meer op het land bij te komen en geen zonneweide worden aangelegd als achttien gemeenten in Noord-Holland-Noord het plan ’Duurzaam leefbaar’ van Kor Buitendijk uit Bobeldijk omarmen.
    Peter Schat 26-2-2020 
    Woensdagavond deponeert hij als betrokken burger zijn alternatieve plan bij de achttien colleges van b en w en de RES Noord-Holland-Noord, een van de dertig regio’s in den lande die een Regionale Energiestrategie opstellen.
    Gezamenlijk moeten die leiden tot een totale opbrengst van 35 Terrawattuur elektriciteit in 2030 uit ’hernieuwbare’ bronnen, lees: zon en wind.
    Buitendijk, wiens club bestaande uit een handvol medestanders contact onderhoudt met activisten en autoriteiten in de hele RES-regio, denkt met zijn plan de discussie over de minimale afstand tussen windturbines en woningen overbodig te maken.
    ’Duurzaam leefbaar’ voorziet wel in een rijtje windturbines. Bij Den Oever in het IJsselmeer. ,,Dan gaan die twee die op het land dichtbij woningen staan wel weg’’, zegt hij.
    Verder verdubbelt hij de huidige energieopbrengst uit zon en wind in zijn RES-regio van 1,8 Terrawattuur met nog eens 1,8 tot 3,6 Terrawattuur. ,,Een heel schappelijk bod. Wat kun je hier op tegen hebben?’’
    Landelijk moet op weg naar een klimaatneutraal Nederland (in 2050) over tien jaar nog in de opwek van 9 Terrawattuur worden voorzien door windturbines en zonnepanelen om tot 35 te komen. De Regionale Energiestrategieën gaan voorstellen waar die kunnen.
    Zonneweides op het land zijn in Buitendijks alternatief ’Duurzaam leefbaar’ uit den boze. Hij plant de uitbreiding van zonnepanelen op land uitsluitend op daken van meer dan 285 vierkante meter oppervlak. ,,Daar zijn er heel veel van en daar gaan we dertig procent van met zonnepanelen beleggen.’’

    Zonnezandbanken

    Zonne-eilanden en zonnezandbanken in IJsselmeer en Markermeer maken het plaatje af. Zonne-eilanden zijn clusters zonnepanelen op het water, zonnezandbanken zijn een nieuw fenomeen in ons land. Kunstmatige zandbanken, belegd met zonnepanelen, die ook een natuur- en recreatiefunctie krijgen.
    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Wat een belachelijk plan. Stop met de windmolen en zonnecel onzin en zet een paar kerncentrales neer. We leven met veel mensen op een kleine oppervlakte en door de jaarlijkse toestroom van 100.000 nieuwe Nederlanders die allemaal warm willen leven zal er steeds meer energie nodig zijn. Dat kan niet omdat er enorm veel huizen bijgebouwd moeten worden en waar huizen staan kunnen geen windmolens staan.

    Een reactie posten