’Grote zorgen over ontbreken woningbouwlocaties in Hollands Kroon’

Datum:
 • zaterdag 29 februari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • De weerstand tegen het ’Bijzonder Provincaal Landschap’-betiteling van de provincie Noord-Holland loopt verder op. Niet alleen de wethouders van de gemeenten in de Noordkop maken zich zorgen, ook de raadsfracties beginnen zich te roeren.


  Op 20 februari meldde deze krant dat de provincie het plan heeft gelanceerd om middels een zogeheten provinciale omgevingsverordening de nieuwbouwmogelijkheden in de Noordkop flink aan banden te leggen. De provincie wil met vormen van ’Bijzondere Provinciale Landschappen’ gebieden rondom dorpen en steden uitsluiten van nieuwbouwplannen. Hierdoor zou er bijvoorbeeld op Wieringen vrijwel niets meer mogelijk zijn en worden de uitleggebieden rond Anna Paulowna ook flink beperkt.
  Senioren Hollands Kroon (SHK) vraagt nu aan het college van burgemeester en wethouders wat ze van dit plan van de provincie vindt en wat ze er tegen gaat doen. „De woningnood is sinds de oorlog nog niet zo groot geweest, en dan gaat de provincie weer op de rem staan. De urgentie zit bij de provincie niet tussen de oren”, stelt SHK.
  Volgens de fractie kunnen de gemeenten door deze maatregelen onvoldoende woningen bouwen. „SHK maakt zich daarom grote zorgen over hoe wij het grote woningtekort met deze conceptverordening moeten oplossen.”
  De Senioren willen dat het college zo snel mogelijk met de gemeenten in de regio om tafel gaat zitten om zich met hand en tand te verzetten tegen de voorgenomen plannen.
  Met de nieuwe regels wil de provincie voorkomen dat er lukraak in het buitengebied wordt gebouwd. Er mag niet in landelijk gebied worden gebouwd als er binnen de bebouwde kom nog inbreilocaties zijn. „Dat is op zich een verruiming, maar aan de andere kant stelt Gedeputeerde Staten ook dat grotere woningbouwprojecten zijn uitgesloten, tenzij er een ’groter openbaar belang’ in het spel is”, laat SHK weten.
  Provinciale Staten neemt in juni een besluit over het voorstel. Gemeenten en andere belanghebbenden kunnen tot 11 april nog bezwaar maken.
  De wethouders ruimtelijke ordening van Schagen, Hollands Kroon en Texel hebben al aangegeven de plannen ’onbegrijpelijk’ te vinden. Theo Groot heeft namens Hollands Kroon al bezwaar gemaakt tegen een eerste versie van het provinciale plan. „Te veel beperkingen voor nieuwbouw. „De komende tien jaar willen we in de Noordkop Duizenden woningen bouwen. Die zijn nodig om aan de vraag te voldoen. En om dit gebied economische impulsen te geven. Dan moet er wel ruimte zijn”, liet wethouder Groot eerder weten.
  Noordhollands dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten