Toeristenbelasting spekt gemeentekas Texel

Datum:
 • woensdag 29 januari 2020
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 •  DEN BURG - Texel dit jaar in totaal 7,7 miljoen euro op uit de toeristenbelasting, 


  Casper Duin 29-1-2020

  Met name de almaar stijgende toeristenbelasting spekt de gemeentekas van Texel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de gemeentelijke heffingen. 

  Naar schatting haalt de gemeente Texel dit jaar in totaal 7,7 miljoen euro op uit de toeristenbelasting, 39 procent meer dan in 2019. 

  Vakantiegangers zagen de toeristenbelasting ten opzichte van 2018 stijgen met liefst 57 procent: van 360 naar 567 euro per persoon. 

  Mede om die reden int de veel kleinere gemeente Texel (circa 13.500 inwoners) dit jaar met 22,3 miljoen euro net iets meer gemeentelijke heffingen dan de gemeente Hollands Kroon (ruim 47.000 inwoners). Dezelfde toeristenbelasting is er ook de reden van dat Texel met een stijging van twaalf procent aan heffingen ruim boven het landelijk gemiddelde zit. Inwoners van de gemeenten Den Helder (1,6 procent) en Schagen (4.8 procent) gaan iets meer betalen dan in 2019, terwijl een inwoner van Hollands Kroon dit jaar zelfs vier euro goedkoper uit is. 

  Gemiddeld blijven de vier Noordkop-gemeenten keurig onder het landelijke moyenne van 5,61 procent in de plus per inwoner. 

  Woningbezitters op Texel betalen dit jaar hetzelfde bedrag aan ozb voor de eigen woning als in 2019. Bewoners van Den Helder (1,82 procent), Hollands Kroon (0,92) en Schagen (1,34) zijn iets meer kwijt. 

  Inwoners van de gemeente Schagen gaan daarentegen wel veertien euro (elf procent stijging) meer betalen aan reinigingsrechten en afvalstoffenheffing. In Den Helder is dat elf euro meer per inwoner, op Texel tien euro. In Hollands Kroon wordt de afvalstoffenheffing juist een euro goedkoper dan in 2019. 

  De dalende prijs van reisdocumenten heeft een sterke afname van de kosten voor inwoners tot gevolg. 

  In Hollands Kroon kelderen de zogeheten secretarieleges burgerzaken met meer dan vijftig procent: van zeventien naar acht euro per inwoner. Ook op Texel (31,82 procent) en in Schagen (25) is een sterke daling zichtbaar. De leges voor burgerzaken blijven in Den Helder gelijk.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten