Stroom voor andere regio’s

Datum:
  • dinsdag 21 januari 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Schagen -   Noordkop als leverancier van zonne- en windenergie voor tekortschietende gebieden



    21-1-2020


    _______________________________

    Achtergrond 

    Parkeren onder zonnepanelen

    In het meest vergaande scenario 
    is in 2050 in theorie in de Kop 
    18 ha in beeld voor zonnepanelen
    op parkeerplaatsen. Auto’s 
    parkeren dan onder de panelen. 
    Feitelijk zal de helft van de 
    ruimte beschikbaar zijn. 
    ________________________________


    De Kop van Noord-Holland moet het ’vuile werk’ opknappen voor regio’s in ons land die te weinig zonne- en windenergie produceren. Deze conclusie trokken gisteren geschrokken bezoekers van een informatieavond in Schagen over klimaatmaatregelen. 

    De Noordkop als stroomleveranciers voor tekortschietende gebieden, die indruk bleef hangen in het Clusius College. Onder regie van de provincie toonden vijf samenwerkende ingenieursbureau drie scenario’s van hoe te voldoen aan de verplichting om de CO2-uitstoot sterk te verminderen. In alle modellen is de Noordkop in beeld voor een overvloed aan duurzaam op te wekken energie, veel meer wat nodig is voor eigen gebruik. Daar schrokken aanwezigen van. In de zaal zaten vooral burgers, bestuurders van belangenverenigingen en raadsleden.

    In 2030 hebben Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel zelf behoefte aan 0,54 terawattuur, de hoeveelheid stroom die honderd windmolens of duizend hectare aan zonneparken opleveren. Nu is 0,63 TWh nodig. Die verlaging de komende tien jaar komt vooral door zuiniger gebruik, stelde onderzoeker Annemiek van Bentem. In de behoefte voor 2030 zijn elektrische auto’s niet meegeteld. 

    In het ergste scenario wekt de Noordkop in 2030 1,093 TWh op met zon en wind. In 2050 is dat gegroeid naar zelfs 3,9 THw, zo lieten de plaatjes zien. In de minst vergaande berekening bereikt onze regio pas in 2050 een overschot: 0,857 TWh. In alle modellen wordt uitgegaan van windturbines van 3 megawatt, met een hoogte van tweehonderd meter. 

    Voor geheel Nederland zijn scenario’s gemaakt. Ons land is verdeeld in dertig gebieden. Die moeten samen in 2030 35 TWh opwekken aan energie op land. Daar vallen ook meren onder, zoals het IJsselmeer en Amstelmeer. Een onderverdeling per regio is niet gemaakt. ,,De regio’s moeten er onderling zien uit te komen”, zei Van Bentem. ,,Als ze met elkaar uiteindelijk niet die 35 TWh bereiken, grijpt het Rijk in. Dan worden locaties aangewezen.” 

    Het gaat nu nog om ’theoretische modellen’, haastte Van Bentem zich te zeggen. ,,Deze aanpak bevordert de discussie.” Met alle op- en aanmerkingen gaan de gemeenten aan de slag. Zij moeten met ’een bod’ komen. Komend juni moet er concept-plan liggen van deze zogeheten regionale energiestrategie. In het meest vergaande model verandert een groot deel van de Noordkop in een energielandschap met veel ruimte voor windmolens en zonneparken. In dit scenario is de Kop van Noord-Holland een proeftuin voor duurzame energie, als gebied waar nieuwe ideeën kunnen worden ontwikkeld, aldus Van Bentem. In deze opzet zijn veel zonneparken gedacht langs provinciale wegen (N-wegen), de A7 en langs de spoorlijn. Langs deze structuren is voor 2050 bijna 2400 hectare op het oog. ,,Op papier. In de praktijk zal een kwart tot een derde van deze oppervlakte werkelijk beschikbaar zijn”, verduidelijkte Van Bentem. 

    In dit model zijn voor molens vooral het IJsselmeer en Amstelmeer in beeld (samen in theorie in 2050 49 ha beschikbaar) en N-wegen (veertig hectare in 2050).

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Stapelgek, er komt maar geen eind aan deze krankzinnige politici met in hun kielzog de ambtenaren.
    De grootverdieners lachen zich helemaal slap om zoveel corrupte politici die ervoor zorgen dat ze nog rijker worden als ze al zijn.

    Een reactie posten