Schagen wil 500.000 bomen planten, vooral in buitengebied..Vrees voor extra windmolens door groengolf.

Datum:
 • woensdag 29 januari 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • SCHAGEN - ’Deze nieuwe lijnen in het landschap trekken turbines aan’

  Ed Dekker 29-1-2020

  Schagen wil 500.000 bomen planten, vooral in buitengebied. Vrees voor extra windmolens door groengolf. ’Deze nieuwe lijnen in het landschap trekken turbines aan’
  Vijfhonderdduizend bomen wil Schagen de komende decennia planten. Dit plan presenteert de gemeente komende maandag op een informatieavond over windmolens en zonneparken. Kritisch Platform Ontwikkeling Zijpe & Schagen schrikt van het groenplan.
  Voor de eerste dertigduizend bomen heeft Schagen dit jaar 250.00 euro beschikbaar. Milieuwethouder Hans Heddes (PvdA) denkt voor de eerste tien jaar aan 310.000 bomen.
  Kritisch Platform Ontwikkeling Zijpe & Schagen vreest dat de plantgolf aanleiding is voor extra windmolens. Woordvoerder Henno Dasselaar uit Oudesluis huivert van de kaart van het project ’Schagen groeit door’
  Dasselaar: ,,Deze kaart geeft tal van groene lijnen in de gemeente aan. Heel veel polderwegen zijn in beeld voor een lange rij bomen in beide bermen. Deze structuren nodigen uit er om windmolens langs te plaatsen.” Hij wijst op scenario’s van de zogeheten Regionale Energie Strategie. Daarin wordt onder meer gedacht aan windmolens langs structuren in het landschap.

  Groeiend verzet

  Henno Dasselaar voert in deze regio het groeiende verzet aan tegen de manier waarop gemeenten en provincie de deur van de Noordkop open willen zetten voor wind- en zonne-energie. Als oud-bestuurslid van landelijke belangenvereniging voor omwonenden van windturbines NLVOW heeft hij veel ervaring met windmolens.
  Voor het kaartje vol bomen - als onderdeel van een ’landschapsanalyse’ - heeft de gemeente een landschapsarchitect ingeschakeld. Deze architect is ook betrokken bij het opstellen van de Regionale Energie Strategie. Wethouder Heddes ontkent een relatie tussen het groenplan en het klimaatplan. ,,Of het moet zijn dat beide over verduurzaming gaan.”

  Ideeën

  Rond het klimaatplan ligt volgens Heddes ’alles nog open’. Daarover zegt Nathalie Delorme van projectorganisatie Noord-Hollandse Energie Regio: ,,Er zijn alleen nog maar ideeën. Die leggen we de bevolking voor. De gemeenten gaan daar zelf mee aan de slag. Er zijn nu voorlopige zoekgebieden in kaart gebracht. Waar kunnen eventueel windmolens en zonneparken komen? Na de zomer blijkt welke zoekgebieden haalbaar zijn.”
  Op langere termijn kan het groenplan ’wel degelijk’ een rol spelen bij klimaatmaatregelen, aldus Heddes. ,,Als we kiezen voor biomassavergisting en productiebossen.”

  Dubbele rijen

  De polder Zijpe is op het oog voor dubbele bomenrijen in de beide bermen van wegen. Deze rijen zijn afgebeeld langs de Korte Ruigeweg, Ruigeweg, Burgerweg, Sint Maartensweg en Schagerweg. In het gebied binnen de Westfriese Omringdijk, met kleinschalige polders, oogt het bomenpatroon grillig. Volgens Heddes kunnen bedrijven bomen kopen van de gemeente.
  Dasselaar voorspelt dat allerlei molenplannen die eerder zijn verworpen, nu weer op tafel komen.
  Kan het groenplan juist tot minder windmolens en zonneparken leiden? Immers, een boom eet CO2 op. En van dat vuile goedje willen we af.
  „Nee”, zegt Hans Heddes. „Bomen wekken geen stroom op. Dat hebben we nodig, op weg naar energieneutraal.” Een boom van vijftig jaar heeft een ton CO2 uit de lucht gehaald. Dit is de hoeveelheid die een vliegtuig uitstoot op een retourtje Parijs-New-York. Een gemiddeld huishouden veroorzaakt jaarlijks gemiddeld acht ton CO2 door energie in huis en vervoer.

  Sigge van der Veek

  De 500.000 bomen waren een idee van de vorige wethouder van milieu, CDA’er Sigge van der Veek. „Er is toen lacherig op gereageerd. Zo’n plan heeft tijd nodig, in meer opzichten. Schagen wil hiermee de Achterhoek van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal worden. Dat duurt een generatie, maar je moet ergens beginnen.”
  Hollands Kroon en Den Helder hebben een soortgelijk plan volgens Heddes ’in overweging’.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten