Overeenkomst over huur van de kade in vissershaven van Den Oever, nog een ronde te gaan voor Hollands Kroon en dokbedrijf Luyt

Datum:
 • dinsdag 14 januari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Dokbedrijf Luyt in Den Oever kan in april beginnen met de bouw van een nieuwe scheepslift.  Bepalend hiervoor is een langjarige huurovereenkomst over het gebruik van een deel van de vissershaven in Den Oever. Het contract hiervoor is vorige week door de gemeente Hollands Kroon en Luyt ondertekend. Voor de bouw van de nieuwe doklift heeft Luyt van de gemeente drie jaar de tijd gekregen. Luyt wil het sneller doen om daarmee afscheid te nemen van het tot op de draad versleten huidige dok waarvan de vergunningen in 2021 zijn verlopen.


  Overeenkomst over huur van de kade in vissershaven van Den Oever, nog een ronde te gaan voor Hollands Kroon en dokbedrijf Luyt
  Een impressie van de toekomstige scheepslift.
  © Illustratie Luyt
  Wethouder Theo Meskers laat weten verheugd te zijn over het bereikte resultaat: ,,Voor de medewerkers en andere havengebruikers is er nu duidelijkheid. Het goede nieuws daarbij is dat de werkgelegenheid is veiliggesteld. Dat geeft rust in heel veel gezinnen.” In een gezamenlijke verklaring laat ook Jacoline Luijt, directeur van Machinefabriek Luyt, zich in blije bewoordingen uit. ,,Ons bedrijf gaat ervan uit dat er nu een goede basis ligt voor de bouw van een succesvol nieuw dok en een werkbare situatie op de kade”.

  Hollands Kroon heeft zich contractueel verplicht de kade waar Luyt de werkzaamheden gaat uitvoeren voor april op te leveren. De werkzaamheden hiervoor (vloeistofkerend maken van de kadevloer en de aanleg van water, elektra en rioolleidingen) zijn deze week begonnen. Luyt en Hollands Kroon zijn overigens nog niet helemaal van elkaar af. Het verhogen en verstevigen van de Havendijk (vorig jaar afgerond) en een herontwikkeling van de haven leverde Luyt deels een stagnatie van de bedrijfsvoering op met kosten tot gevolg. De vraag is nu hoe die pijn gaat worden verdeeld. Afgesproken is dat Luyt een voorzet geeft, waarna de onderhandelingen een vervolg krijgen, aldus Jacoline Luijt.
  De verwachting is dat de nieuwe scheepslift medio 2021 gereed komt. Luyt kan er dan schepen ontvangen van maximaal 450 ton en een lengte en breedte van respectievelijk 40 en 9 meter.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten