Oude Zeug spil in bouw groot windpark

Datum:
 • zaterdag 18 januari 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF - Assemblage van 89 turbines in IJsselmeer gebeurt in Wieringermeer
  Winnie van Galen 18-1-2020

  De haven van Oude Zeug gaat een belangrijke rol spelen bij de assemblage van windmolens voor Windpark Fryslân: met 89 windmolens in het IJsselmeer nabij Breezanddijk goed voor de energievoorziening van 500.000 huishoudens. 

  Het consortium Zuiderzeewind, bestaande uit Siemens Gamesa en Van Oord, huurt hiervoor een kleine twee jaar ruimte bij Oude Zeug in het voormalige pand van scheepsbouwer Jongert. Daarmee vindt een herhaling plaats uit 2016 toen Oude Zeug van betekenis was bij de aanleg van het Windpark Westenmeerwind nabij Urk. 

  De voorbereidingen op het terrein van Oude Zeug zijn begonnen met het plaatsen van kantoorruimte. Gaandeweg het jaar komen er materialen naar Oude Zeug voor het in elkaar zetten van de windmolens. Het vervoer van de benodigdheden gaat overwegend over het water, mede vanwege de grootte van de materialen, aldus Wendy Leenstra van Consortium Zuiderzeewind. 

  Op het hoogtepunt van de werkzaamheden zijn er zo’n 250 personeelsleden actief die in Oude Zeug aan de slag gaan of van daaruit naar de plek van het nieuwe windpark varen. In het laatste stadium komen de rotorbladen naar Oude Zeug die bij de Siemensfabriek in Marokko zijn gemaakt. Voor het huisvesten van de werknemers komt er een hotelboot bij Oude Zeug te liggen. 

  Magazijn 

  Leenstra: ,,Oude Zeug gaat fungeren als een soort magazijn waar alles bij elkaar komt: de rotorbladen, naven voor de turbines, kabels, betonnen funderingspalen, et cetera.’’ 

  De rotorbladen hebben een lengte van 130 meter. Ze worden op het buitenterrein aan de rotornaven gekoppeld. Voor die werkzaamheden is een grote plek nodig die er los van Oude Zeug aan het IJsselmeer verder niet te vinden is, aldus Leenstra. 

  De werknemers worden gehuisvest in een hotelboot die in de nabijheid van Oude Zeug wordt afgemeerd. Windpark Fryslân is het eerste windpark ter wereld dat in een meer wordt aangelegd. De opgewekte energie wordt getransporteerd naar het verdeelstation van Tennet in Bolsward. De kabels hiervoor liggen inmiddels onder het fietspad van de Afsluitdijk.

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Anoniem zei

  Je prikt zo door al die wind energie propaganda heen. Altijd weer dezelfde argumenten die aangehaald worden om draagvlak te krijgen bij deze onrendabele vorm van levens vernietigende (dieren en mensen) vervuilende energie.

  Anoniem zei

  De hotelboten die zogenaamd bedoeld zijn voor het personeel van de windmolenparken zullen waarschijnlijk gebruikt worden voor arbeidsmigranten. Ziet u het al voor zich? Ruim 300 man op een verder verlaten terrein. Er is net een hotel gebouwd op agriport, is dit niet geschikt voor het plaatsen van de mensen die 'aan de windmolens komen werken'?

  Anoniem zei

  Toch wel apart dat juist nu is begonnen met de werkzaamheden aan de Oosterkwelweg.

  Een reactie posten