Het wordt steeds drukker in de Kop van Noord-Holland: 1200 inwoners meer in nauwelijks een jaar tijd

Datum:
 • donderdag 16 januari 2020
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 • Het wordt drukker in de Kop van Noord-Holland. In de eerste elf maanden van afgelopen jaar kwamen er netto 1.230 mensen bij in de vier Noordkopgemeenten samen.


  Hedzer Faber 16-1-2020

  In de Noordkop wonen nu 164.750 mensen. De grootste groeiers hier zijn Den Helder en Hollands Kroon. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek nam het bevolgingsaantal in Hollands Kroon toe met ruim zeshonderd inwoners, oftewel 1,3 procent. Aan het eind van november (december is nog niet officieel vastgesteld) stond de teller er op 48.426 inwoners.
  Ook Den Helder groeide in dezelfde periode met zo’n zeshonderd inwoners tot 56.218 ingezetenen en het door woningnood geplaagde Texel met enkele tientallen tot 13.583 inwoners. Schagen laat opvallend genoeg geen groei zien. Het aantal inwoners van Schagen nam per saldo af met dertig mensen tot 46.523 inwoners.
  Het lijkt er op dat de woningnood zich hier openbaart. In navolging van populaire gemeenten in zuidelijker delen van de provincie is het in de gemeente Schagen steeds lastiger om een huis te vinden. Het zijn die gemeenten die nog iets van woningaanbod hebben die dus ook plek hebben voor nieuwe inwoners.
  Ook migratie speelt een belangrijke rol. Hollands Kroon is booming onder buitenlanders. Er is geen gemeente in Noord-Holland boven Amsterdam die er afgelopen jaar per saldo zoveel nieuwe inwoners bijkreeg uit het buitenland dan deze. Per duizend inwoners kwamen er gemiddeld twaalf buitenlanders bij (dat heet het migratiesaldo).

  Internetgiganten

  Het gaat dan bijvoorbeeld om Poolse arbeiders en ict-ers die vanuit de hele wereld richting de Wieringermeer komen voor werk bij een van de internetgiganten die zich daar vestigden.
  Sowieso moet de Noordkop het onder druk van vergrijzing hebben van aanwas van buitenaf. Er worden gemiddeld minder kinderen geboren dan er mensen overlijden. Dat speelt op Texel het sterkst en het minst in Hollands Kroon.
  Landelijk gezien zijn het met name de gemeenten om grote, populaire steden heen die de grootste groei doormaken. Van alle gemeenten kreeg Diemen met een groei van 54 per duizend inwoners er relatief de meeste inwoners bij. Grootschalige nieuwbouwprojecten trokken voornamelijk gezinnen uit Amsterdam aan. In 2018 groeide Diemen ook al sterk. Ook andere kleinere gemeenten op korte afstand van een grote stad groeiden sterk, zoals Zuidplas (bij Rotterdam), Beemster en Blaricum (bij Amsterdam) en Son en Breugel (bij Eindhoven).
  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Nú al 17.3 miljoen inwoners gerekend over het land. En het zooitje tuig in Den Haag houd haar mond. Is immers aan de gemeenten wegegeven ! VVD toch !!!!!!

  Een reactie posten