’Stikstofvergunning biomassacentrale Zaandam klopt niet’

Datum:
 • woensdag 25 december 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • De stikstofverg deunning die de provincie wil verlenen voor de Zaandamse biomassacentrale klopt niet volgens Mobilisation for the Environment.  De provincie verwachtte al dat Mobilisation for the Environment (MOB), dat een juridische strijd voert tegen biomassacentrales, kritiek zou hebben. Daarom kreeg de milieuorganisatie de ontwerp-vergunning op grond van de wet Natuurbescherming alvast te zien.

  Stikstof

  Het bezwaar van MOB draait onder meer om het salderen, het tegen elkaar wegstrepen van wegvallende en nieuwe stikstofuitstoot. De nieuwe biomassacentrale stoot wat stikstof uit, maar dat deden de oude gascentrales van de flatgebouwen IJdoorn, Noordwachter, Brandaris, Perim en Pharus ook, en die kunnen worden opgedoekt. Maar volgens MOB worden de regels van het salderen verkeerd toegepast.
  Ook is MOB verbaasd dat de centrale in de laatste berekeningen veel minder stikstof uitstoot dan eerder was berekend. Dat is goed verklaarbaar: het ontwerp van de centrale is tussentijds aangepast, om de uitstoot verder terug te brengen. Volgens bouwer Bio Forte is de centrale nu de schoonste in zijn soort in Nederland en zullen de Zaanse Natura 2000-gebieden er geen last van hebben.
  Tenslotte stelt MOB dat de hulpwarmtecentrale bij de Brandaris een eigen vergunning nodig heeft. Die kleine gascentrale is bedoeld voor bij bijvoorbeeld strenge vorst.
  MOB is de organisatie van de gepensioneerde chemicus en milieuadviseur Johan Vollenbroek. Hij is vooral bekend als de man die het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid wist te torpederen, waardoor die nu gedwongen is serieuze maatregelen te nemen tegen de stikstofuitstoot. Vollenbroek richt zijn aandacht nu onder meer op biomassacentrales. Hij noemt die ’ecologische waanzin’ ; hij denkt onder meer dat er te weinig Nederlandse resthout zal blijken te zijn, wat zal leiden tot kap van buitenlandse bossen.
  Begin dit jaar uitte hij kritiek op de medewerking van Zaanstad aan de Zaandamse biomassacentrale. Volgens de gemeente berustte die kritiek voor een groot deel op verkeerde aannames.
  Deze maand vroeg MOB de provincie om op te treden tegen het proefdraaien van de centrale. De provincie legde dat naast zich neer omdat er al een ontwerp-vergunning is.

  Proefdraaien

  De centrale aan de Pascalstraat gaat in januari verder proefdraaien. Volgens Jaap Koppejan van Bio Forte zijn de eerste tests goed verlopen. Hij zegt na lezing van de kritiek van MOB niet te verwachten dat die voor veel vertraging zal zorgen.
  Wanneer de eigenlijke bezwaar- en beroepsprocedure rond de stikstofvergunning van start gaat is nog niet bekend.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten