KNMI: herfst lokaal een van de vijf natste van laatste eeuw

Datum:
 • vrijdag 20 december 2019
 • in
 • Categorie:
 • HOLLANDS KROON - MIDDENMEER - De diepe bandensporen op een perceel met witte kool langs de Schagerweg (N248) richting Middenmeer spreken boekdelen: het is nat in de Noordkop.   Mike Deutekom 20-12-2019


  De herfst van 2019 is volgens het KNMI op sommige plekken een van de vijf natste in ruim een eeuw. 

  Vlak voor de Waardbrug bij Kolhorn valt een ander goed voorbeeld van de nattigheid te zien. Het kale akkerland spiegelt in de zon als deze schijnt. Het water trekt simpelweg de grond niet meer in. 

  Volgens de cijfers van het KNMI is er in delen van de Wieringermeer in oktober 165 millimeter neerslag gevallen. Normaal is dat gemiddeld (cijfers van 1981 tot en met 2010) in oktober 90 millimeter. 

  Nog meer 

  In het gebied ten zuiden van Schagen is er in oktober zelfs nog meer gevallen: van 169 millimeter rond Schagen tot 200 millimeter in de omgeving Alkmaar. Dat is bijna het dubbele van de gebruikelijke neerslaghoeveelheid. Normaal is dat 103 tot 106 millimeter in oktober. 

  November verliep iets droger maar nog altijd bovengemiddeld qua neerslagniveau. In Den Helder viel er 127 millimeter, tegen circa 92 normaal. In de Wieringermeer was dat 110 (normaal 83 millimeter.) 

  Eiland 

  Op Texel was het in oktober fors natter dan het gemiddelde niveau, met vooral in het zuiden van het eiland 167 millimeter tegen 99 normaal. November bleef dichter bij het gemiddelde met 116 millimeter om gemiddeld 97 normaal. 

  De natte herfst zorgde voor problemen in met name de aardappelen- , uien- en suikerbietenoogst. Ook in de kooloogst is het water lastig, maar zolang er machines en koolsnijders het land in kunnen gaat dat nog door.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten