GGD Hollands Noorden schrijft nu eens zwarte cijfers: overschot van ruim 1,2 miljoen euro in 2019 verwacht

Datum:
 • maandag 2 december 2019
 • in
 • Categorie:
 • De GGD Hollands Noorden heeft na jaren kommer en kwel financieel weer wat vet op de botten.  De regionale gezondheidsdienst voor 17 gemeenten in Noord-Holland Noord verwacht na dit jaar een begrotingsoverschot van ruim 1,2 miljoen euro te hebben. Zo blijkt uit een tussentijdse bestuursrapportage.
  Het positieve resultaat, nog een prognose, valt dik een miljoen hoger uit dan in het begin van 2019 beraamd en is overwegend incidenteel van aard.

  Bloedproeven

  Oorzaken zijn volgens de GGD hogere inkomsten uit aanvullende dienstverlening, zoals een groeiend aantal reizigersadviezen, kinderopvanginspecties en toenemend beroep door justitie op forensische geneeskunde (medische zorg gedetineerden en arrestanten, bloedproeven bij verkeerscontroles).
  Naast deze meevallers is zeer terughoudend met de invulling van vacatures omgesprongen en zijn ICT-systemen niet vervangen, waardoor kosten zijn bespaard.

  Begroting

  De regionale gezondheidsdienst werkt met een begroting van in totaal ruim 42,5 miljoen euro.
  De directie denkt het overschot de komende jaren nodig te hebben om de bedrijfsvoering op orde te kunnen houden. Het bestuur stelt daarom dat het ’niet wenselijk is’ de deelnemersbijdragen van de gemeenten aan de regionale gezondheidsdienst eenmalig te verlagen.

  Tekort

  De GGD Hollands Noorden, opgericht in 2007, heeft de afgelopen jaren regelmatig rode cijfers geschreven. Vorig jaar was er nog een tekort van twee ton. Nu zijn die getallen zwart.
  Na het opmaken van de jaarrekening wordt definitief beslist of de ruim 1,2 miljoen euro wordt gebruikt als reserve, geïnvesteerd of toch terugvloeit naar de gemeentekassen.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten