UWV noteert in West-Friesland lichte stijging aantal uitkeringen

Datum:
 • maandag 25 november 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Het aantal uitkeringen in West-Friesland is de afgelopen periode iets gestegen.  Daarmee komt volgens uitkeringsinstantie UWV een einde aan de scherpe dalingen van het afgelopen jaar.
  Het UWV heeft voor de drie regio’s in Noord-Holland Noord in een maand tijd plots 150 WW-uitkeringen meer verstrekt. Die stijging komt volgens de instantie vooral op het conto van seizoengevoelige sectoren als de horeca en de agrarische bedrijven. Hier worden veel tijdelijke contracten weer stop gezet.
  Los van die invloeden kenden de drie regio’s het afgelopen half jaar een sterk dalende lijn in het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering krijgt. Die periode lijkt nu voorbij, aldus het UWV. Het aantal uitkeringen neemt iets toe. ,,Daarmee volgen de regio’s in het noorden van de provincie de landelijke tendens”, aldus Monique Tuinman namens het UWV. Onder de klimmers ook de transportsector en uitzendbedrijven.
  Daar tegenover staat een toename van het aantal banen waarin direct contact met de klanten voorop staat. Juist door de landelijke groei van het aantal mensen dat via een webwinkel spullen koopt, zijn er steeds meer mensen nodig die deze klanten te woord kunnen staan.

  Grootste toename

  Van de grotere steden in de drie regio’s doet Schagen het nog prima met een toename van 1,9 procent in het aantal WW-uitkeringen. Daarna volgt Den Helder met een toename van 2,1 procent. Alkmaar noteerde een groei van 2,4 procent, terwijl Hoorn de grootste toename turft met 2,6 procent. Het UWV houdt ook bij in welke sectoren de werkgelegenheid groeit of daalt. Opmerkelijk is daarbij de afname van het aantal uitkeringen aan mensen die bij de chemische industrie werken. Die sector daalde afgelopen jaar met liefst 45 procent.
  Ook bij andere ’maakbedrijven’ daalde het aantal werklozen flink. Zo worden de voedingsmiddelenindustrie (bijna 9 procent minder), de bouw (21 procent minder uitkeringen) of het bank- en verzekeringswezen (-30). Een andere sector waar het gebrek aan personeel uit de UWV-cijfers blijkt, is die van het onderwijs.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten