Prognose: daling aantal inwoners pas na 2040 Hollands Kroon gaat nog steeds uit van 55.000 inwoners in 2030

Datum:
 • vrijdag 15 november 2019
 • in
 • Categorie:
 • HOLLANDS KROON - ANNAPAULOWNA - De vergrijzing en de leegloop in de gemeente Hollands Kroon gaan volgens nieuwe prognoses minder hard dan eerder werd gevreesd.

  15-11-2019

  Werd eerder in 2025 een daling van het inwoneraantal verwacht, in de nieuwste prognose van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat dit pas in 2040 gebeuren. Deze daling wordt volgens die prognose onder andere veroorzaakt door het overlijden van de babyboomgeneratie. Als er een daling intreedt, komt deze dus vijftien jaar later dan voorheen werd gedacht. 

  Meer huishoudens 

  De gemeente Hollands Kroon ziet meer positieve punten. Het PBL verwacht dat er 1600 huishoudens bijkomen in de gemeente, de provincie schat dat dit aantal op duizend huishoudens blijft steken. 

  ,,In de prognose van het PBL valt op dat de ontwikkeling van het aantal huishoudens veel hoger ligt dan dat de provincie heeft geraamd. Dit komt onder andere doordat de provincie een hogere groei van het aantal huishoudens voorspelt voor de gemeente Medemblik’’, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. 

  De toename is goed nieuws voor Hollands Kroon dat van krimp niets wil weten. In 2013 had de gemeente 47.700 inwoners en het streven is om de komende jaren door te groeien tot 55.000 in 2030. Om dat te bereiken wil het college onder meer extra woningen gerealiseerd zien voor huishoudens die op de woningmarkt ondervertegenwoordigd zijn. Nu is van alle 20.600 woningen twee derde een eengezinskoopwoning. Er zouden onder meer geschikte woningen voor eenpersoonshuishoudens bij moeten komen. 

  Bouwen 

  Wel moeten de nieuwbouwcijfers in de gemeente worden opgekrikt om die bevolkingsgroei aan te kunnen. De verwachte groei van het aantal huishoudens ligt hoger dan de geplande toename van het aantal woningen van 164 per jaar. 

  Uit cijfers van de gemeente blijken er sinds 2012 gemiddeld 106 nieuwbouwwoningen per jaar te zijn bijgekomen, maar de laatste vijf jaar steeg de totale woningvoorraad gemiddeld met 69 per jaar.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten