Opinie: met dit beleid voor huisvesting tijdelijke werknemers werkt gemeente Den Helder illegaliteit in de hand

Datum:
  • zaterdag 30 november 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • In mijn optiek gaat de gemeente Den Helder nu een beleid voor de huisvesting van tijdelijke werknemers in het leven roepen waardoor het bijna onmogelijk is om deze doelgroep te huisvesten in de gemeente. Terwijl de behoefte erg groot is.
    Martijn Valk 30-11-2019
    Over het algemeen is de nationaliteit van de werknemers Pools, Hongaars, Roemeens en Duits. In de praktijk staan de nabije bewoners/buren hier heel sceptisch tegenover. Maar een gezin met drie kinderen als buren is toch ook niet altijd even leuk qua overlast? Deze doelgroep werkt zes dagen per week en willen graag thuiskomen en contact onderhouden met het thuisfront. Dat zij uitgaan, barbecueën en buiten roken, klopt helemaal.
    We moeten dit probleem niet groter maken dan het al is. Deze groep komt hier om te werken werken en daarna weer terug naar hun thuisland gaan. Tijdens hun verblijf zorgen ze er wel voor dat de lokale middenstand blijft draaien. Ook deze mensen tanken, doen boodschappen, sporten en gaan mee in het dagelijkse leven.
    Vanzelfsprekend moet deze groep mensen beter gemanaged worden en dient de gemeente beter op de hoogte te worden gehouden van wat er gebeurt. De gemeente zal met diverse lokale partijen om tafel moeten gaan om een convenant te sluiten. Waarin vermeld staat: wie verblijven in de woning, is er een nachtregister, wie is de contractant/wie huurt het, wie is de handhaver/beheerder en is deze lokaal bekend en woonachtig/gevestigd, wordt er gecontroleerd op brandveiligheid en leefbaarheid? En gaan werken met een gele en rode kaartensysteem bij overlast en de gemeente dient actief op de hoogte gehouden te worden van het wel en wee
    Nu wil men een beleid gaan voeren met name op woningwaarde en parkeerdruk. De gemeente is voornemens om een ’woz-drempel’ van €166.000 aan te houden en zo het probleem op te lossen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Dus de duurdere woningen zullen dan ook worden verhuurd aan werknemers.
    Daarnaast moet het parkeren geen probleem zijn. Veelal van deze mensen komen samen met elkaar in een busje. De parkeerdruk is minimaal in vergelijking met een gewoon gezin. Sterker nog, een Nederlands gezin met vijf personen creëert meer parkeerdruk dan een werknemer. Voorbeeld: vader heeft een bedrijfsauto, moeder een auto en oudere kinderen 18+ hebben ook een auto.
    Waar wel kanttekeningen bij gezet mogen worden, zijn de opkopers die woningen opkopen en deze verhuren aan bedrijven voor het huisvesten van werknemers. Deze opkopers gaan voor het maximale rendement en opbrengst. In de praktijk houdt dit in dat de woning maximaal belast wordt en mensen met meerdere personen op een slaapkamer zitten, de buurt belast wordt met overlast in verband de overbelasting van de woning. Op het moment dat er klachten zijn vanuit de buurt, is er niemand aanwezig om handhavend op te treden of om het probleem op te lossen.
    Op het moment dat je als gemeente een beleid gaat voeren dat heel moeilijk en ingewikkeld is, krijg je meer illegaliteit en juist een oncontroleerbare situatie. Onze ervaring is dat het een mindset van de omwonende is. In de basis gaan mensen altijd in verweer, na verloop van tijd krijgen wij van de omwonende te horen dat er geen problemen zijn. Het kan dus wel.
    MARTIJN VALK De Huurwoning Bemiddelaar Den Helder
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten