Noord-Hollandse gemeenten komen met eigen stikstofaanpak

Datum:
 • zaterdag 9 november 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Den Haag - De gemeenten Bergen, Schagen en Opmeer trekken de kar. 


  9-11-2019


  Een groep gemeenten in Noord-Holland komt met een eigen stikstofaanpak, omdat ze vinden dat ze te lang op maatregelen van het kabinet en de provincies moeten wachten. 

  De gemeenten Bergen, Schagen en Opmeer trekken de kar. Het is de bedoeling dat circa zeventien andere gemeenten zich aansluiten bij het initiatief, zodra hun raden daarvoor groen licht geven. 

  Deze ’depositiebank’ gaat handelen in ’stikstofsaldo’, ofwel de rechten om stikstof uit te stoten. Als een bepaald bedrijf stopt of door bijvoorbeeld schonere apparatuur minder stikstof uitstoot, kan dat saldo via de bank naar een ander project gaan. 

  Volgens de Bergense wethouder Klaas Valkering willen de gemeenten oplossingen vinden door „op een nuchtere Noord-Hollandse manier terug te vallen op instrumenten” die voor 2015 werden gebruikt. In dat jaar kwam het stikstofbeleid tot stand waar de Raad van State eerder dit jaar een streep door zette. De gemeenten hopen op basis van die instrumenten in kaart te brengen hoe de beschermde natuurgebieden in de regio ervoor staan en hoeveel stikstof ze nog aankunnen.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Dekker zei

  "Deze ’depositiebank’ gaat handelen in ’stikstofsaldo’, ofwel de rechten om stikstof uit te stoten."

  Zouden deze politici eigenlijk wel weten waar ze het over hebben, we stoten tenslotte bij iedere ademhaling ook weer 78% stikstof uit?
  Of zouden ze de stikstofverbindingen bedoelen?
  Kunstmest bestaat voor een groot deel uit stikstof en ik moet de eerste boer nog tegenkomen die beweert dat stikstof slecht voor het milieu is, integendeel onze atmosfeer bestaat voor 78 % uit stikstof en daar is in de loop van de duizenden jaren niemand aan dood gegaan. Sterker nog, het is onmisbaar.
  Het lijkt er eerder op dat deze gemeenten in een goed blaadje van Den Haag willen komen met deze onzin, anders tel je niet meer mee als je niet meedoet aan de dagelijkse bangmakerij.

  Een reactie posten