Meer werk en nieuwbouw op De Kooy in Den Helder door komst van alle NH-90 helikopters

Datum:
 • zaterdag 16 november 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Alle twintig NH-90 helikopters worden vanaf 2023 ondergebracht op Maritiem Vliegkamp De Kooy.


  Hiervoor is wel uitbreiding op De Kooy nodig voor stalling en onderhoud van de helikopters. Ook zal er extra werkgelegenheid ontstaan voor zo’n zeventig personen. Het huidige onderkomen voor het personeel heeft daarvoor onvoldoende ruimte en is bovendien niet meer van deze tijd. Daarom komt er ook een nieuw squadrongebouw.
  Een en ander meldt staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer.
  In eerste instantie zouden er acht NH-90 helikopters worden gestationeerd op vliegbasis Gilze- Rijen maar doordat is besloten de Cougar-helikopter tot 2030 door te laten vliegen, is daar geen hangarruimte meer vrij. Nieuwbouw op de Kooy is volgens Visser de ’beste en minst kostbare oplossing’.
  De investering (tussen de 25 en 100 miljoen euro) is afgedekt binnen de defensiebegroting, meldt Visser. Het Rijksvastgoedbedrijf zal het project verder uitwerken en aanbesteden voor realisatie.
  De nieuwbouw is naar verwachting in 2024 klaar, de helikopters verhuizen al een jaar eerder. Daarom zullen er ook tijdelijke voorzieningen moeten worden getroffen. De uitstoot en neerslag van stikstof als gevolg van de bouwwerkzaamheden en het gebruik van de nieuwe voorzieningen moeten nog worden berekend.
  De NH-90’s gaan mee als boordhelikopter op marineschepen en ondersteunen de Kustwacht.
  Wethouder Kees Visser is blij met het nieuws. ,,Fantastisch dat met de bevestiging van de komst van alle NH90 helikopters naar de Kooy er een miljoenen investering aan gekoppeld wordt. Samen met de komst van meer defensiepersoneel naar Den Helder is dit goed nieuws voor het toekomstperspectief van de luchthaven in de regio.’’
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten