’Er zit geen PFAS in strooizout’

Datum:
 • donderdag 14 november 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Amsterdam - Er zit geen PFAS in strooizout.
  Roel van Leeuwen 14-11-2019

  Dat stelt Eurosalt, de grootste leverancier van strooizout in Nederland. Eerder deze week verschenen er berichten dat het strooizout mogelijk wel vervuild zou zijn. 

  Volgens Eurosalt is het zout afkomstig uit aardlagen die miljoenen jaren geleden zijn gevormd en zijn de zoutafzettingen volledig vrij van door menselijk handelen veroorzaakte verontreinigingen. 

  Sven Heddes van Eurosalt: ,,Naar aanleiding van de commotie en discussie rondom PFAS hebben wij voor de zekerheid onze leveranciers gesproken. Zij bevestigen dat er in het strooizout géén PFAS aanwezig is. Gladheidsbestrijding met steen- of vacuümzout is geen enkel probleem.’’ 

  PFAS is een verzamelnaam voor circa zesduizend chemische stoffen die van nature niet voor in het milieu voorkomen. Bouwprojecten liggen stil omdat er in de grond te veel PFAS voorkomt. 

  Eurosalt levert ook aan veel gemeenten in Noord- en Zuid-Holland. De provincie Noord-Holland koopt het zout bij De Nederlandse Zoutbank. Deze provincie laat via een woordvoerder weten er vanuit te gaan dat het zout schoon is. ,,Bij gladheid strooien wij gewoon.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten