Schagen bezuinigt op ambtenaren

Datum:
 • zaterdag 12 oktober 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • SCHAGEN De gemeente Schagen voert forse bezuinigingen door bij de eigen ambtenaren.


  Ed Dekker 12-10-2019


  Sommige vacatures worden niet meer vervuld. Andere besparingen bij alle ambtelijke afdelingen moeten 800.000 euro opleveren, verdeeld over vier jaar. 

  Ingrijpende maatregelen zijn nodig om grote tekorten bij zorg en welzijn weg te werken. Dit ’sociaal domein’ kampt met een gat van ruim een miljoen euro. 

  Ook is extra geld nodig om meer te doen aan onderhoud van het openbaar gebied, zoals voetpaden, bermen en plantsoenen. „Dat laat nu zeer te wensen over”, erkent PvdA-wethouder Hans Heddes van groen. De inhaalslag duurt tien jaar. In 2028 moet het onderhoud op een ’acceptabel niveau’ zijn. Eerder was 2035 afgesproken. 

  De gemeente wil voortaan elk jaar 150.000 euro extra steken in het onderhoud. Heddes: „Dan bereiken wij in 2028 de 11,5 miljoen euro die wij jaarlijks hieraan willen uitgeven.” 

  Dagbesteding

  Zorg en welzijn moeten zelf ook inleveren. Voor 300.000 euro worden komend jaar projecten geschrapt of ingekrompen. Voor dorpsontmoetingspunten en ’huiskamers’ - beide bedoeld voor ouderen en eenzame inwoners - komt twee ton minder beschikbaar. 

  Wie dagbesteding wil volgen, moet weer een eigen bijdrage betalen: 19 euro per maand, ongeacht de frequentie. Eerder had de gemeente de eigen bijdrage juist afgeschaft. 

  Over het tekort van het ’sociaal domein’ zegt JESS-wethouder Joke Kruit van financiën: „De vraag naar zorg blijft groeien. Met vergoedingen blijft het Rijk achter.” 

  Een van de ambtelijke maatregelen is dat de vierde gebiedscoördinator er niet komt. De gemeente gaf bij de introductie hoog op van de drie eerste contactpersonen tussen dorpen en gemeente, maar slikt nu uitbreiding in. 

  Over alle maatregelen moet nog definitief worden besloten. Dat gebeurt op 5 november als de Schager raad de gemeentelijke begroting vaststelt.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Misschien iets voor Hollands Kroon om van de fossielen af te komen die de sfeer onder het ambtenarenapparaat al tientallen jaren danig verpesten. Zo erg zelfs dat in een rapport begin jaren 2000 geadviseerd werd het hele zooitje te ontslaan. Zoals te verwachten van het CDA, VVD en PvdA werd hier natuurlijk geen gehoor aan gegeven en kankert het gezwel rustig ongestoord verder.

  Een reactie posten