Onderzoek in Hollands Kroon: Senioren eten niet dagelijks warm en slikken veel medicijnen

Datum:
 • maandag 14 oktober 2019
 • in
 • Categorie:
 • Uit een onderzoek naar de zelfredzaamheid van senioren van 75 jaar en ouder blijkt dat circa de helft van hen niet dagelijks een warme maaltijd nuttigt.  Het onderzoek is gevoerd in opdracht van de gemeente Hollands Kroon door Wonen Plus Welzijn en Lokaal Samenwerkende Bonden Ouderen (LSBO) Hollands Kroon. In totaal is ruim 3600 senioren gevraagd een enquête in te vullen, 687 deden dat (19 procent).
  De uitkomsten zijn redelijk verrassend, melden burgemeester en wethouders van Hollands Kroon in een memo aan de gemeenteraad. Zo zijn de resultaten op het gebied van eenzaamheid positief. In Anna Paulowna geeft 81 procent aan zijn tijd goed te kunnen vullen en 91 procent in de rest van Hollands Kroon. Anna Paulowna is apart genoemd omdat daar een pilot van het onderzoek is gestart.

  Medicijnen

  Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat gemiddeld negentig procent van de senioren medicijnen gebruikt. Omdat dit percentage opvallend hoog is, wordt dit signaal gedeeld met de huisartsenorganisatie. Wonen Plus Welzijn en LSBO Hollands Kroon gaan nader onderzoek doen naar de reden waarom senioren niet dagelijks warm eten. Ze zijn vooral benieuwd naar wat de senioren dan wel eten. Daarna wordt bepaald of er iets aan moet worden gedaan en wat zij daarbij kunnen betekenen.
  Een andere opvallende uitslag is dat tachtig procent van de ondervraagde ouderen geen actie meer onderneemt om nieuwe contacten te leggen. In Anna Paulowna heeft 48 procent de laatste drie jaar geen nieuwe contacten gelegd, in de rest van de gemeente is dat 77 procent. Toch zitten de senioren niet achter de geraniums. Zestig procent doet activiteiten buitenhuis en de meesten zijn zes dagen per week dertig minuten of meer in beweging.
  Noordhollands Dagblad  2 reacties :

  Anoniem zei

  De belangrijkste vraag waarom 3000 mensen GEEN enquete hebben ingevuld.
  Hier hebben we allemaal niets aan. Zonde van het geld.

  Anoniem zei

  Een deel van de 687 mensen die meededen heeft de enquête samen met een vrijwillige onafhankelijke adviseur ingevuld! Dat geeft een uitslag die niet erg betrouwbaar is.

  Een reactie posten