Klimaathoax onthult bij overheid vooral enorme hypocrisie

Datum:
 • vrijdag 25 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,


 • Niet alleen is de tuinbouw een belangrijke drijver van de Nederlandse economie, maar bovendien was zij een groot afnemer van Gronings aardgas. Nu dat afloopt en de klimaathoax in ernst in het beleid gaat doorwerken wordt die tuinbouw een blok aan het been, en wordt nu dus voor de bus gegooid.
  Klimaathoax
  De overheid heeft glastuinbouwbedrijven sinds 2012 actief geholpen om zich te onttrekken aan het Europese emissiehandelssysteem ETS, waarmee fabrieken en andere vervuilende bedrijven in Europa betalen voor hun CO2-uitstoot. Dat schrijft NRC.
  En dus:
  Volgens de krant hebben veel glastuinbouwbedrijven de heffingen met hulp van de overheid ontweken door twee maatregelen: het splitsen van hun bedrijf of het aanmerken van een deel van hun gasketels als ‘reserve’. Daardoor werden hun installaties te klein om onder het ETS-systeem te vallen en hoefden ze de heffing niet te betalen. De maatregelen zouden zijn uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het ministerie, destijds Infrastructuur en Milieu, maar zijn niet besproken in de Tweede Kamer, schrijft NRC. Of ze stroken met de Europese ETS-regels is niet duidelijk.
  De vraag die intussen volkomen buiten beeld is geraakt is of de heffingen zin hebben. Onuitgesproken is dat het ministerie vond van niet, maar koos voor een aanpak die oogluikend gedoogde:
  In 2011 hebben de staatssecretarissen Atsma van Milieu en Bleker van Landbouw een speciale CO2-heffing ingesteld voor de hele tuinbouwsector. Die geldt nog steeds voor zo’n 3500 tuinbouwbedrijven, maar volgens NRC blijkt nu dat die heffing nooit is geïnd. Het ministerie van Landbouw erkent dat het achterloopt met de uitvoering van het systeem, schrijft de krant.
  We doen wel graag stoer, maar het mag de overheid geen geld kosten. Dat verwerkt men liever in een woud aan extra heffingen voor de burger. De burger die minder vlees en daardoor maar meer groenten moet eten? Uit de tuinbouw? Ahum. Van de bioboeren op het land? Zoals de overeind nu doet, door met stikstof regeltjes die ooit ook werden opgesteld om in het buitenland stoer te doen, maar die men nu niet meer terug mag trekken van de EU? Er moeten dus boeren worden opgeruimd, en hier en daar viel te lezen dat dat vrijvallende land goed uitkomt voor het huisvesten van nog meer mensen.
  Dat ook die nieuwe extra mensen moeten eten is weer een zorg voor morgen, kennelijk. Een vicieuze cirkel, die aan politici met hun spreekwoordelijk beperkte horizon ontgaat. Dit land is beleidsmatig steeds zwakzinniger aan het worden. En elk overzicht ontbreekt, want politici willen scoren met maatregeltjes die tonen hoe goed ze voor ons zorgen. En wie het ziet durft het niet te zeggen, want dat is slecht voor je carrière.
  VEREN of LOOD


  0 reacties :

  Een reactie posten