Het gaat economisch goed met noordelijk Noord-Holland.

Datum:
 • donderdag 3 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,

 • DEN HELDER - Zo goed, dat het straks wel eens een probleem kon worden  Het gaat goed met noordelijk Noord-Holland en dat blijft voorlopig ook zo. De economische groei zet door, zij het iets minder snel dan de afgelopen tijd.
  Die conclusie trekt een consortium van onderzoeksinstituten TNO en NEO Observatory en de Vrije Universiteit Amsterdam in de ’Economische Verkenningen Holland Boven Amsterdam’.
  De economie van deze regio groeit sinds 2014 stabiel, in een tempo net onder het landelijk gemiddelde. Naar verwachting houdt de economische groei in 2019 en 2020 aan met respectievelijk 1,2 en 1,3 procent. Naar verwachting gaat de economische groei vertragen. Er zijn wat internationale zaken die spelen, zoals de Brexit uiteraard en de handelsoorlog van China en de VS. Nationaal telt onder meer de daling van het consumentenvertrouwen mee.
  De regio ’Holland Boven Amsterdam’ had gerekend over 2018 621.000 inwoners. De bevolkingsgroei versnelt, maar blijft iets achter bij het landelijk gemiddelde. Immigratie levert de grootste bijdrage aan de bevolkingsgroei. In de Kop van Noord-Holland krimpt de bevolking in beperkte mate en de regio’s Alkmaar en Westfriesland houden het nationaal gemiddelde bij.
  De afgelopen jaren is met de aantrekkende werkgelegenheid, het werkloosheidsniveau weer terug op het lage niveau voor de economische crisis. Vooral laagopgeleiden vinden weer werk. Zij vormen de flexibele schil, stellen de onderzoekers: in mindere tijden (2011-2013) loopt de werkloosheid onder hen snel op en in economisch betere tijden (2014-2018) daalt de werkloosheid onder laagopgeleiden weer snel.

  Problematisch

  In deze regio zal in 2019 en 2020 naar verwachting de werkloosheid nog enigszins dalen tot respectievelijk 3,3 en 3,5 procent. De werkloosheid wordt hiermee zodanig laag dat er problematische schaarste op de arbeidsmarkt ontstaat. De werkloosheid in Noordelijk Noord-Holland ligt structureel onder het nationaal gemiddelde.
  Vandaag (donderdag) worden de uitkomsten van de economische verkenningen gepresenteerd aan bestuurders, beleidsmedewerkers en ondernemers. Het rapport wordt gebruikt om regionaal beleid te maken voor een ’toekomstbestendige groei’.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten