Duitse overheid zet streep door glyfosaat

Datum:
 • zondag 13 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • De Duitse regering heeft gisteren aangekondigd het gebruik van glyfosaat vanaf 2024 definitief te verbieden.

  AKKERBOUW

  Dit melden diverse Duitse media. Het verbod moet gaan gelden vanaf 31 december 2023. Vanaf volgend jaar wordt met name het particuliere gebruik van glyfosaat al beperkt. In Europa heeft glyfosaat een toelating tot 2024. Daarna moeten lidstaten een beslissing nemen over verlenging. Met hun aankondiging is het Duitse standpunt hiermee dus duidelijk.
  Het besluit lijkt deel uit te maken van maatregelen om de ecologische diversiteit te handhaven en daarmee bescherming te bieden aan de insectenpopulaties. Volgens politieke analisten zou er sprake zijn van een uitruil tussen de Duitse ministeries van Leefmilieu en Landbouw.

  Slecht voor boeren

  Het Deutsche Bauernverband (DBV) is kritisch over het besluit van de eigen regering. De boerenorganisatie noemt de aangekondigde maatregelen slecht voor de boeren en weinig getuigen van visie in het landbouwbeleid.

  ________________________________________

  Oostenrijk zet streep door glyfosaat

  Oostenrijk is de eerste lidstaat van de Europese Unie die het gebruik van middelen met glyfosaat als werkzame stof gaat verbieden.
  Met dit besluit wijkt de Oostenrijkse overheid af van de Europese wetgeving. In Brussel werd in 2017 de toelating van glyfosaat nog met vijf jaar verlengd tot 2022. Het gebruik van glyfosaat is omstreden sinds de stof als mogelijk kankerverwekkend is aangemerkt.
  Het Oostenrijks parlement heeft gisteren het verbod op glyfosaat in stemming gebracht, melden diverse media. Het initiatief daarvoor komt van de socialistische partij SPÖ en kreeg steun van de rechtspopulistische partij FPÖ. De verwachting is dat de Europese Commissie het Oostenrijkse verbod nog gaat aanvechten.
  Nieuwe Oogst - Agrarisch nieuws uit binnen- en buitenland

  0 reacties :

  Een reactie posten