Als de helft van alle bedrijven waar het kan zonnepanelen zou nemen, heeft iedereen groene stroom.

Datum:
 • zondag 6 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • DEN HELDER - Maar zover zijn we nog láng niet

  In de gemeente Hollands Kroon worden daken van bedrijfsgebouwen goed benut om zonne-energie op te wekken. Den Helder doet het in de Noordkop ’t slechtst.
  Dat en meer blijkt uit de Benchmark Zon op Bedrijfsdaken van adviesbureau Over Morgen. Het bureau helpt gemeenten, provincies en ondernemers het potentiële dakoppervlak zo goed mogelijk te benutten.
  Nederland telt ongeveer 37.000 panden die geschikt zouden kunnen zijn voor het opwekken van zonne-energie. Momenteel is 93,5 procent daarvan nog onbenut, blijkt uit de benchmark van adviesbureau Over Morgen. ,,Een gemiste kans’’, zegt Frans Latjes, adviseur zonne-energie. ,, Want als de helft van deze daken wordt bedekt met zonnepanelen, kunnen alle huishoudens in Nederland worden voorzien van duurzame elektriciteit.’’

  Gemiddeld

  De ruim 37.000 panden met een dakoppervlak groter dan 1.000 m2 zin samen bijna 140.000 hectare groot. Uit de benchmark van adviesbureau Over Morgen blijkt dat gemiddeld 6,5% van het potentiële oppervlak van deze bedrijfsdaken nu is voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat nog 93,5% van het potentiële dakoppervlak beschikbaar zou kunnen zijn.
  Latjes: ,,Als 50% van deze daken wordt bedekt met zonnepanelen, dan kan jaarlijks 25 TWh elektriciteit duurzaam worden geproduceerd. Dit is ruim voldoende voor alle huishoudens in Nederland. Ook zou hiermee de doelstelling van 2030 uit het Klimaatakkoord (35 TWh duurzame elektriciteitsproductie op land) voor ruim twee derde kunnen worden behaald zonder dat dit in strijd is met de Ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI).
  Hollands Kroon heeft een dakpotentieel van 1.930.121 vierkante meter. Daarvan is 27 procent met zonnepanelen bedekt. Op de ranglijst die is opgesteld door Over Morgen staat Hollands Kroon in de provincie Noord-Holland op de eerste plaats van 47 gemeenten, landelijk op plek 3 van de 355 gemeenten.
  De gemeente Schagen staat in de provincie op plek 5, landelijk op plek 73. In die gemeente is 8 procent van de 1.376.503 vierkante meter bedrijfsdaken bedekt. Schagen staat landelijk op plek 73, in de provincie Noord-Holland op plek 5.
  De gemeente Texel heeft zeven procent van de beschikbare bedrijfsdakruimte (359.080 vierkante meter) voor zonnepanelen gebruikt. Texel staat op de landelijke ranglijst op plek 127, in de provincie op plek 16.
  Den Helder is hekkensluiter in de Noordkop met 4 procent van de beschikbare 1.001.001 vierkante meter. Landelijk staat de marinestad op plek 237, in de provincie op plek 31.

  0 reacties :

  Een reactie posten