Aantal daken met asbest fors hoger

Datum:
 • zaterdag 5 oktober 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • HOORN - Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel asbestdaken er nog zijn in Noord-Holland-Noord.


  Cees Beemster 5-10-2019

  Het blijkt totaal om ruim vier miljoen vierkante meter aan asbestdaken te gaan. „Dit is het dubbele van wat we op basis van andere provincies verwacht hadden”, zegt Tim Keesman van de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord. 

  De regionale milieudienst leidde eind 2018 het onderzoek naar de asbestdaken in de zeventien gemeenten. 

  Het bedrijf Readar werd ingeschakeld om van alle steden en dorpen luchtfoto’s te maken. Samen met bouw- en verbouwgegevens van panden van de gemeenten is nagegaan welke panden asbestdaken hebben. Het onderzoek was in mei klaar. „We weten nu om hoeveel asbest het gaat en waar dit per gemeente zit”, vertelt Jeroen Vogel, afdelingsmanager toezicht en handhaving van de omgevingsdienst. 

  Noord-Holland-Noord telt 33.604 ’verdachte panden’. Het gaat om huizen, schuurtjes en bedrijfsgebouwen waarin zo goed als zeker asbest zit verwerkt. 

  Van alle panden in Noord-Holland-Noord is 5,9 procent ’verdacht’. 64 procent van deze panden heeft een asbestdak kleiner dan 35 vierkante meter. Twaalf procent van de panden heeft een asbestdak dat groter dan 250 vierkante meter is. „Alleen al deze twaalf procent omvat bijna driekwart van het totale asbestoppervlak”, zegt Vogel. „Dit betekent dat we met saneren van deze twaalf procent, veelal panden van agrariërs, al veel bereiken.” 

  Verdachte panden 

  Alleen in West-Friesland staan al 11.531 panden met asbestdaken, met een totale oppervlakte van ruim 1,3 miljoen vierkante meter. Vogel: „We hebben onze inventarisatie 3 juni aan alle gemeenten gepresenteerd. Een dag later verwierp de Eerste Kamer het asbestdakenverbod. De druk om het asbest te moeten verwijderen is daarmee van de ketel.” 

  Toch kunnen de overheden beter de vaart erin houden met het asbest saneren, adviseert de ambtelijke werkgroep van de betrokken gemeenten, provincie Noord-Holland, Veiligheidsregio en Omgevingsdienst. De werkgroep stelt de provincie en gemeentebestuurders voor om het opruimen van asbestdaken collectief aan te besteden. Vogel: „Om burgers en bedrijven te ontzorgen.” 

  Noordhollands Dagblad


  Lees ook: 

  Asbestdaken voorlopig nog niet weg

  Dossier Asbest

  0 reacties :

  Een reactie posten