Weer klachten van Medemblikker omwonenden vuilstort: ’Misselijk wakker van die stank’

Datum:
 • maandag 23 september 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • De vuilstort in Middenmeer is weer onderwerp van gesprek in de gemeente Medemblik.
  Niet alleen houdt de mogelijke overname van het Amsterdamse afvalbedrijf AEB door HVC de gemoederen bezig, ook maken diverse partijen zich zorgen over de stankoverlast die de vuilstort veroorzaakt. ,,We zijn het zat’’, zegt Piet Mosch, raadslid van Gemeentebelangen.
  Het is een probleem dat al jaren speelt in Medemblik. De stank die omwonenden van de stortplaats in de Wieringermeer ervaren. En daar wordt de laatste tijd weer volop over geklaagd. ,,Bij diverse politieke partijen zijn de afgelopen weken klachten binnengekomen”, weet Mosch. ,,Dat was voor ons reden om er een motie over in te dienen. Het moet nu echt eens over zijn.” Samen met zijn collega-raadsleden Dirk Steltenpool (VVD), Tom Beuker (PvdA) en Els van den Bosch (CDA) heeft hij het college van Medemblik opgedragen om als een ’bok op een haverkist’ te zitten om ervoor te zorgen dat de stankoverlast verdwijnt.

  Meurknop

  De politici, die steun vonden bij alle andere partijen uit de raad, vinden ook dat de inwoners goed geïnformeerd moeten worden over hoe en waar zij klachten kunnen indienen. Medemblik Actueel heeft daarop al het initiatief genomen om op hun site een ’meurknop’ te zetten. Een druk op die knop brengt inwoners die hun beklag willen doen direct bij de instantie die daarover gaat.
  Marjan Strijder is blij dat het onderwerp weer op de politieke agenda staat. Vorige week was het volgens haar weer goed raak. ,,Een zure, doordringende lucht”, beschrijft de bewoonster van de Bergenvaardershof in Medemblik. ,,Toen ik aan het koken was wilde ik de achterdeur open zetten voor wat frisse lucht en toen merkte ik het. En op de wc rook je het ook.”
  Strijder woont al veertig jaar op een kleine drie kilometer afstand van de vuilstort. ,,De ene keer ruik je het meer dan de andere keer. Dat zal met de windrichting te maken hebben. Maar het probleem speelt al jaren. Er is ook al eens een handtekeningenactie gehouden. Dan teken je dat en hoop je dat er wat aan gedaan wordt. Maar ik kan niet zeggen dat het nou veel verbeterd is.”
  Ook Cilia Weel, al 45 jaar woonachtig aan de Vouter in Medemblik, ondervindt er veel hinder van. ,,Ik wordt ’s nachts wakker van de stank”, vertelt zij. ,,Dan ben ik misselijk en heb ik hoofdpijn. De een is er waarschijnlijk gevoeliger voor dan de ander, maar ik heb er echt last van. Het is dan net of ik gas ruik.”

  Dramatisch

  Volgens Weel is het een poosje goed gegaan. ,,Ik dacht dat er afgesproken was dat ze bij een bepaalde windrichting niet zouden storten. Maar de laatste vier weken is het weer dramatisch. Je ruikt het zeker twee keer in de week. Heel vervelend. Wat ik dan doe? De ramen dicht en niet naar buiten. En dan hopen dat die lucht snel verdwijnt. Meer kun je niet doen.”
  Anders dan Weel, heeft Arjan Verheulen naar eigen zeggen geen reden tot klagen. En dat terwijl hij op een steenworp afstand van de huisvuilcentrale woont, aan de Almersdorperweg in Opperdoes. ,,Maar het kan natuurlijk zijn dat de wind voor ons gunstiger staat”, zegt hij. ,,Afgelopen maand heb ik misschien één keer echt wat geroken. In de zomer is dat wat vaker. Maar dat weet je als je hier woont. De grasdrogerij van Hartog ruik je ook.” Er zijn buren die er melding van maken als ze te veel stank ervaren. ,,Maar wij doen dat zelf niet. Wat bereik je ermee? Je haalt de belt er niet mee weg.”
  Je went er ook aan, merkt zijn vriendin Annelot Snip op. Zij woont haar hele leven lang al aan de Almersdorperweg en hangt achter het huis net wat was aan de lijn. ,,Wat we daarmee doen als het hier stinkt?” Verheulen glimlacht. ,,Dan hangt het ook gewoon buiten hoor.” HVC, dat in Middenmeer groente-, fruit- en tuinafval in een vergistings- en composteerinstallatie verwerkt, is uiteraard bekend met de problematiek. ,,Onze ervaring is dat men zich bij geurklachten helaas automatisch tot HVC wendt, terwijl er sprake is van meerdere potentiële geurbronnen in de omgeving”, reageert Marjolein Lokhorst, beleidsadviseur communicatie. ,,Er zijn in de afgelopen periode een divers aantal geurklachten binnengekomen die niet allemaal te relateren waren aan HVC-werkzaamheden.”
  Naast HVC, dat er volgens Lokhorst alles aan doet om eventuele geuroverlast te minimaliseren, zijn ook Sortiva en Afvalzorg op het terrein aan de Koggenrandweg gevestigd. Laatstgenoemd bedrijf wordt door sommige klagers als boosdoener gezien omdat daar vanaf half augustus extra afval uit Amsterdam gestort zou worden. ,,Maar er is tot op heden nog geen brandbaar bedrijfsafval van AEB gestort op de locatie Wieringermeer”, meldt Raymonde Plevier namens Afvalzorg. ,,Dus dat kan de oorzaak niet zijn.”
  De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, dat de klachten behandelt, bevestigt dat er eind augustus en begin september een kleine twintig meldingen zijn binnengekomen. ,,Er kon alleen niet precies achterhaald worden waar de stank precies vandaan kwam”, aldus een woordvoerster.
  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Er zullen ongetwijfeld onderzoeken verricht worden en na de uitkomsten van dat ongetwijfeld onafhankelijke rapport zal er een tijd lang over gedebatteerd gaan worden en de uiteindelijke conclusie zal zijn dat de mensen niet op alle slakken zout moeten leggen omdat de stank een incident was.
  Mensen als Arjen Vermeulen en vriendin Annelot Snip zal je altijd blijven houden, ze verraden hun buren voor een beetje aandacht en een aai over hun bol.

  Een reactie posten