Stap in de ontwikkeling van gesmolten zout reactoren: testbestraling bij NRG succesvol afgerond

Datum:
 • dinsdag 17 september 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • NRG heeft de testbestraling van gesmolten splijtstofzouten in de Hoge Flux Reactor in Petten met succes afgerond.
  Dat laat het bedrijf weten. Dergelijke testbestralingen zijn volgens NRG cruciaal voor de ontwikkeling van gesmolten zout reactoren.
  De komst van gesmolten zout reactoren - ook wel thorium reactoren genoemd - worden door velen toegejuicht omdat dit type reactor goed scoort op het gebied van veiligheid en dat er ten op zichte van bestaande kerncentrales minder radioactief afval bij vrijkomt.
  De testbestraling in Petten is de eerste in zijn soort sinds het onderzoek in de Verenigde Staten in de jaren ’60. ,,Nu het onderzoek in de reactor is afgerond, kan het bestraalde zout verder worden onderzocht in de laboratoria van NRG. Dan kunnen we pas √©cht zien hoe het zout heeft gereageerd op de bestraling in de reactor”, vertelt onderzoeker Ralph Hania van NRG.
  Het gesmolten zout-programma bij NRG is sinds 2015 flink gegroeid en omvat onder andere onderzoek naar geschikte constructiematerialen, het verwerken en zuiveren van gesmolten zout, en verwerking van restproducten.

  Meer projecten

  Binnen het programma zijn meer projecten gepland die binnenkort gaan starten. Zo staat in het najaar een bestraling op stapel met als doel de radiolyse van zouten te onderzoeken, een proces dat zich voordoet als splijtstofzouten afkoelen in een stralingsveld en waarbij gassen ontstaan.
  Komend voorjaar wordt in de Hoge Flux Reactor het onderzoek gestart naar de corrosiebestendigheid van kandidaat-materialen (legeringen) voor de bouw van een gesmolten zout reactor. Onderzoek dat de realisatie van gesmolten zout reactoren steeds dichterbij brengt.
  De gesmolten zout reactor is een uitvinding van de Amerikaanse kernfysicus Alvin Weinberg. In de jaren zestig draaide vijf jaar lang een experimentele reactor in het Amerikaanse overheidslaboratorium in Oak Ridge. NRG werkt bij het experiment samen met het Joint Research Centre in Karlsruhe van de Europese Commissie, dat de zoutmonsters heeft gefabriceerd en deze na bestraling, samen met NRG in Petten, gaat onderzoeken. Een deel van dit nabestralingsonderzoek wordt uitgevoerd binnen het kader van het nieuwe Europese onderzoeksproject SAMOSAFER dat gecoördineerd wordt door de TU Delft.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten