Rechtbank Gelderland vernietigt tachtig natuurvergunningen na stikstofuitspraak

Datum:
 • vrijdag 6 september 2019
 • in
 • Categorie: ,


 • ARNHEM - De rechtbank Gelderland heeft tachtig vergunningen vernietigd die waren verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). 


  Redactie De Gelderlander 06-09-19, 

  Dat programma, zo oordeelde de Raad van State eerder, is in strijd met Europese regels. En dus hebben tientallen Gelderse boeren nu het nakijken.
  De agrariërs - voornamelijk veehouderijen - hadden een vergunning aangevraagd bij de provincie, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitbreiding.

  Die vergunningen waren verleend op basis van het PAS. Dat programma zag er op toe dat de negatieve gevolgen van zo’n uitbreiding voor de natuur, achteraf gecompenseerd zouden worden. 

  Verstrekkende gevolgen


  In een zaak, aangespannen door diverse milieuclubs, oordeelde de Raad van State eind mei dat het PAS helemaal niet mag. Al snel werd duidelijk dat deze uitspraak verstrekkende gevolgen had. 

  Alle projecten, van bouwwerkzaamheden tot bedrijfsuitbreidingen, kwamen stil te liggen. Aanvankelijk werd gedacht dat duizenden projecten geraakt werden, maar het zijn er volgens NRC liefst 18.000.

  De rechtbank Gelderland kon nu niet anders dan de vergunningen van de tachtig boeren nietig verklaren, zegt ook Johan Vollenbroek. De Nijmegenaar streed namens Mobilisation for the Environment tegen het Programma Aanpak Stikstof. ,,Het is sneu voor de individuele boeren, maar het ging ons er om het systeem van het PAS onderuit te krijgen.”

  Voorlopig geen nieuwe vergunningen

  De provincie Gelderland, zo schrijft de rechtbank, moet nu de gevolgen van de projecten van de veehouderijen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog verleend kunnen worden.

  Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, zegt een provinciewoordvoerder. ,,Dat kan niet, door de PAS-uitspraak. Voor elke aanpassing moet een vergunning aangevraagd worden, en die kunnen we nu simpelweg niet verlenen. Dat is jammer, want het gaat echt niet alleen maar om uitbreidingen, maar ook aanpassingen aan een stal in het kader van dierenwelzijn of het verminderen van uitstoot. Dat kan nu ook niet doorgaan.”

  De Gelderlander  2 reacties :

  Anoniem zei

  Hoe ver laten we als burgers deze krankzinnigen hun gang gaan?
  "Het Stikstofbeleid" maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld, de totale hoeveelheid stikstof in onze atmosfeer zijnde 0,04 % en onmisbaar voor alles wat leeft, of bedoelen de dwazen de hoeveelheid stikstof(ook normaal) van 80 % in onze atmosfeer?
  Volgens mij weten ze van gekkigheid niet meer in Den Haag welke onzin ze de machteloze burgers nu weer gaan verplichten.
  Een stop op de woningbouw vanwege het stikstofbeleid ondanks een gigantisch te kort, een stop op de wegenbouw ondanks ellenlange files vanwege de overbevolking en de grootste verrader die Nederland ooit heeft gekend, leugenaar Rutte, gaat maar door met het vervangen van de autochtone bevolking door jaarlijks meer dan 100.000 moslim igranten uit Afrika te importeren. De mensen die het er ondanks toch mee eens zijn moeten zich eens gaan afvragen hoe dit van de nieuwe Nederlanders heeft betaald werk.

  Johann zei

  Beste anomiem, de door bedoelde buitenlanders staan in iedergeval niet in de ochtendfile. Ik zag ze in een Franse haven wel voor mijn auto meerennen om in een vrachtauto te klimmen. Dat is de enige keer dat ze in de file zijn.

  Een reactie posten